fbpx Skip to main content
Чинкуе Тере – чудо на човешкия труд

Чинкуе Тере – чудо на човешкия труд

Чинкуе Тере (Cinque Terre) в превод означава, разбира се, “пет земи” и с това име е известен един тесен корниз на Лигурската ривиера – от Ла Специя до Леванто, където планината се спуска стръмно в морето и е трудно да си представим, че някъде в скалите хората са построили селца, надвиснали над морето, украсяващи морската синева с живописния наниз на своите къщи, скупчени около миниатюрни заливчета. Наистина неземна красота!

Става въпрос за пет селца, до които се достига само с железница, придвижваща се в тунели, прокарани през скалните масиви. Поминък на тези селца са основно риболовът и лозарството, а днес – и туризмът. Влаковете Ла Специя – Леванто или Леванто – Ла Специя се ползват основно от туристи, жадни да видят божествените гледки, за които само са чели… А до съвсем неотдавна селцата са били достъпни само по море!

Чинкуе Тере – чудо на човешкия труд 1
Манарола

Освен красотата си, Чинкуе Тере крие хилядолетна тайна и това е начинът, по който човешката дейност и култивирането на земята, променя природата. Човешката ръка оформя различен пейзаж на място, където каменните стени са моделирали релефа на крайбрежието. Една упорита дейност в продължение на векове успява да превърне стръмните склонове в уютно и красиво място за живот, с прекрасни яркоцветни къщи и неизменните каменни църкви, където се отглеждат лозя върху стръмните терасирани хълмчета и се произвежда прочутото бяло вино шакетра (sciacchetra).

Чинкуе Тере – чудо на човешкия труд 2
Манарола

В миналото тази дейност дава възможност на крайбрежните общности да изградят по селата красиви църкви, украсени с мрамор и стенописи. В селцата с тесни улички старите сгради гледат към живописните пристанища и далечните хоризонти. Когато се озовете насред лозята и маслиновите горички, осъзнавате как трудът на много поколения се е натрупал, всяко поколение е надграждало и така е създадена тази невероятна красота, която не може да не ни накара да се поклоним пред упорития човешки труд.

Чинкуе Тере – чудо на човешкия труд 3
Манарола

Днес Чинкуе Тере е Национален парк и е включен в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство, така че трябва да се посети, да се открие и опознае.

Чинкуе Терре изумява не само с неповторимите си стъпаловидни тераси (т.нар. fasce), чието изграждане започва през XII век, но и със скътаните пет селца в тесни морски заливи между Пунта Меско на запад и Капо Монтенеро на изток.

Чинкуе Тере – чудо на човешкия труд 4
Монтеросо

Терасите, на които днес са култивирани лозя и маслинови дръвчета, се поддържат от каменни варовикови скали. Те се свързват помежду си с изключително стръмни стълби. Плодът на този многовековен човешки труд се вижда  в надвисналите над морето назъбени скали. Дължината на каменните стени е забележителна – 2000 км. Тази деликатна структура обаче е в опасност от зачестилите свлачища в резултат на отказване от земеделската практика. Затова в момента основните усилия са съсредоточени в укрепителни мероприятия, които да противодействат на процесите на свличане и срутване на скалите.

Чинкуе Тере – чудо на човешкия труд 5
Монтеросо

Всеки един сезон придава различен облик на това райско място. Както и всеки различен час на деня! През лятото искрящо зеленото на лозята се редува със светлокафявия варовик. През есента пейзажът се допълва от златистите гроздове и червените листа. През зимата оголелите лозя откриват гледка към простата, но майсторска изработка на терасите.

Чинкуе Тере – чудо на човешкия труд 6
Риомаджоре на залез

Петте селца на Чинкуе Терре – Монтероссо ал Маре, Вернаца, Корнилия, Манарола и Риомаджоре колкото се различават, толкова и си приличат.

Чинкуе Тере – чудо на човешкия труд 7
Риомаджоре

Своеобразието на тази част от Ривиерата се допълва от съществуващия Национален парк.

Чинкуе Тере – чудо на човешкия труд 8
Вернаца

Независимо от безспорния икономически принос на туризма в Чинкуе Терре, са нужни постоянни възстановителни дейности и поддръжка, за да се запази крехкото равновесие в областта.

Чинкуе Тере – чудо на човешкия труд 9
Вернаца

Тук можете да намерите нашите предложения за екскурзии до Чинкуе Тере

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.