fbpx Skip to main content
Грандиозният метрополис на маите – Чичен Ица

Грандиозният метрополис на маите – Чичен Ица

Чичен Ица – каменният град

Чичен Ица е огромен каменен град, който се намира в Северен Юкатан, Мексико и е едно от най–големите постижения на маите. Площта му възлиза на 18 кв.км и в периода Х–ХII в. градът е в своя апогей. След време, джунглата го поглъща изцяло.

Грандиозният метрополис на маите - Чичен Ица - 1
Чичен Ица

Възраждането на Чичен Ица

В началото ХХ век, Чичен Ица е преоткрит и частично възстановен. Около трийсет от неговите сгради са изследвани, а стотици все още стоят недокоснати. Разкопките продължават и до днес.

Грандиозният метрополис на маите - Чичен Ица - 2
Руини от Чичен Ица

Великите маи

Маите били една от най-напредналите цивилизации на Мезоамерика. Те развиват астрономията, календарната система и единствения напълно развит писмен език на пред Колумбова Америка. Те били също така тъкачи, грънчари, земеделци и строители.

Грандиозният метрополис на маите - Чичен Ица - 3
Чичен Ица

Природните кладенци

Древният град на маите е разположен на безводния полуостров Юкатан. Малкото реки текат под земята. Великолепният град е построен в близост до два огромни природни кладенци (сенотес).Те са осигурявали достатъчно вода през цялата година, а водите им са играели важна роля в култовете на маите.

Грандиозният метрополис на маите - Чичен Ица - 4
Природен кладенец (сенотес)

Храмът Кукулкан

Огромният храм Кукулкан, известен още като Ел Кастильо (Замъкът), се издига в центъра на града. Посветен е на Кукулкан, перната змия, чийто култ е основен за Чичен Ица. Със своите 24 метра височина, това е най-високата сграда в метрополиса. Пирамидата е четиристенна и е изцяло ориентирана астрономически. На всяка една стена стъпалата са  точно 91. Като се добавят и тези на върха на храма, сборът прави 365 – по едно стъпало за всеки ден от годината. На 21 март и 23 септември (пролетното и есенното равноденствие) по северната стена на хълма се явява тъмна сянка, която създава илюзията, че надолу по стълбището се спуска огромна перната змия.

Грандиозният метрополис на маите - Чичен Ица - 5
Ел Кастильо (Замъкът)

Кръглата обсерватория

Кръглата обсерватория е уникална постройка, наричана Каракол, което на испански означава охлюв. Маите били впечатляващи астрономи, които с изключителна точност преценявали небесните явления, включително циклите и движението на Венера и Марс.

Грандиозният метрополис на маите - Чичен Ица - 6
Обсерваторията Каракол

Храмът на войните

Храмът на войните е украсен с полегнала човешка фигура, държаща в скута си дълбок съд. Нарича се Чакмоол и в града има поне дузина такива фигури, като до всяка от тях има каменна колона, изобразяваща войните на маите.

Грандиозният метрополис на маите - Чичен Ица - 7
Храмът на войните

Присъединете се към нас на някоя от екскурзиите ни до Мексико и усетете духа на великите маи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.