fbpx Skip to main content
Шенонсо – замъкът на дамите

Шенонсо – замъкът на дамите

Замъкът Шенонсо, грациозно отразяващ своя силует в спокойните води на реката Шер, е днес един от най-посещаваните от туристите сред над 200-те замъка по долината на Лоара, които са отворени за публиката. И това не е случайно – от една страна дворецът е прекрасен пример за ренесансова архитектура – по отношение на сградата и по отношение на прекрасните си градини, освен това той приютява десетки безценни творби на изкуството – живописни и скулпторни творби, гоблени, дърворезби, стенописи и гипсова украса – гербове, медальони, монограми, лични вещи на крале и кралици…, но, освен с чисто материалното си наследство, Шенонсо привлича, защото е обвеян с легенди, защото в неговите зали още бродят неспокойните духове на неговите световноизвестни обитатели.

Chateau_de_Chenonceau_2008E

От началото на XVI до началото на XVIII век дворецът Шенонсо е бил кралски замък и е видял много кралски визити, много крале и техните приближени задълго са отсядали на това чудно място и са написали неговата история. Анри II живее тук със своята митична фаворитка Диян дьо Поатие, която е обожавала Шенонсо. Веднага след ненавременната смърт на краля, кралицата Катерина Медичи се настанява в двореца, отървавайки се от сянката на своята омразна съперница и развихряйки се в дострояване на двореца и градините, с цел присъствието на Диян в тази кралска обител да бъде забравено.

Тримата сина на Анри II и Катерина Медичи (Франсоа I, Шарл IX и Анри III) правят тук дълги престои по време на царуванията си, които се помнят с пищни тържества и бляскави балове, тук е живяла и Мария Стюард (омъжена на невръстна детска възраст за също така невръстния Франсоа I) – единствената жена, която е носила на крехката си, все още момичешка главица две корони – френската и шотланската. Тук е обичал да идва и първият Бурбон, Анри IV, придружаван от своята фаворитка Габриел д’Естре, тук, в продължение на десетилетия, живее Луиза Лотарингска, вдовица на Анри III, чийто живот, след убийството на краля, се превръща в едно нескончаемо и неутешимо вдовство – спомен за нея пази най-потискащата стая, която човешкото око може да види – с черни тапети, украсени с разпятия и с трънни венци, с черен балдахин на леглото, с олтар, където Луиза се е молела от сутрин до вечер и с малко бюро, на което не е преставала да пише писма на Анри IV, с които да го моли да отмъсти за убийството на съпруга й.

ChenonceauChambredeDianedePoitiersBed
Спалнята на Диян дьо Поатие

След Луиза Лотарингска, Шенонсо се пада на нейната племенница Франсоаз Лотарингска, съпруга на Сезар Вандом – незаконен син на Анри IV и Габриел д’ Естре, които между другото също са прекарвали прекрасни дни тук през 1598 година. През 1733 г, финансистът Дюпен купува замъка. Мадам Дюпен установява в двореца салон, в който събира известни личности на епохата. Тя била приятелка с енциклопедистите и в Шенонсо по нейно време идвали Волтер, Русо, Монтескьо, Дидро. Жан-Жак Русо бил  учител на сина й и в негова чест той написва трактатът “Емил или за възпитанието”. В “Изповедите” философът разказва с топлота за тези щастливи мигове: ”Забавлявахме се много на това прекрасно място, правеха се незабравими угощения с веселби и аз напълнях и заприличах на тюлен.”

Chambre-CesardeVendome
Спалнята на Сезар Вандом

Мадам Дюпен остарява обградена с обич и привързаност от преданите селяни, благодарение на което замъкът преживява Революцията без щети. Съобразно нейното желание, тя е погребана в парка на замъка – в горичката отвъд реката.

chenonceau-room-of-tears
Стаята на сълзите

А защо наричат Шенонсо „замъкът на дамите“? Защото, по ирония на съдбата, този прекрасен дворец е строен, декориран, стопанисван, реставриран, но и обожаван основно от дами:

  • Нека започнем със съпругата на първия собственик на имението, Тома Бойе – Катрин, която всъщност построява основното крило на двореца в новия за онова време Ренесансов стил;
  • Диян дьо Поатие, която строи прекрасната градина, известна днес като „градината на Диян дьо Поатие“, и моста над р. Шер;
Diane-1
Диян дьо Поатие – фавритката на Анри II
  • Катерина Медичи, която пък строи галерията над моста и другата градина, наречена днес „градината на Катерина Медичи“ (забележително е, че Катерина Медичи не разрушава градината на Диян, а прави своя, която да й съперничи!);
catherinedemedicis1
Катерина Медичи
  • Луиза Лотарингска, която белязва част от интериора на двореца със своята безутешна скръб;
  • Мадам Дюпен, която привлича тук интеректуалния елит на Франция и спасява двореца по време на Революцията;
  • И накрая – Мадам Пелуз, която купува Шенонсо през 1864 г. и се заема с реставрацията на замъка, която се превръща в делото на живота й.
Gabrielle D'Estrees
Габриел д’Естре с една от сестрите си

Понастоящем замъкът е собственост на фамилията Мение (Menier).

 Посетете замъка Шенонсо, за да видите с очите си неговите градини и да дадете своя дан във вековната вече надпревара, която се води между съпругата и любовницата на Анри II! А в двореца ви очаква и друга изненада – неголям восъчен музей, проследяващ историята на замъка и представящ фигури на неговите известни собственици и на техните не по-малко известни гости.

Chenonceau-Images-de-Marc

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.