fbpx Skip to main content
8-ми март – Международният ден на жената

8-ми март – Международният ден на жената

Историята на празника

Датата на празника е свързана с масовия протест на жените работнички против лошите условия на труд и ниските заплати, състояла се на 8 март 1857 г. в Ню Йорк. В следващите години протестите продължават, а най-известният е през 1908 г. когато е организирано шествие по улиците на града.

Кога празникът е отбелязан официално?

На 19 март 1911 г. празникът е отбелязан официално и над един милион души от Швейцария, Германия, Дания и Австрия вземат участие в честването на Международния ден на жената. През 2011 г. в юбилейните чествания по случай 100-годишнината  Деня на жената се включват повече от 100 държави. В някои страни като България и Румъния, Афганистан, Лаос и Виетнам този ден се смята също и за Ден на майката.

Как се празнува по света Международният ден на жената?

България

Това е един празник с традиции. Цари оживление, жените се чувстват специални, отрупани с цветя, а заведенията са пълни.

Армения

След разпадането на СССР, Празникът на жената се заменя от Празника на красотата и майчинството. Отбелязва се на 7 април, който съвпада с Благовещение – един от най-важните празници на арменската църква. Тъй като 8-ми март все още се празнува в Армения, се приема двата празника да се обединят, като начало и край на Месеца на жената – от 8-ми до 7 април.

Италия

Традиция в Италия е на жените да се подаряват жълти мимози. Мимозите са популярни цветя, които се подаряват специално за 8-ми март.

Полша и Португалия

В Полша се провеждат феминистки демонстрации в големите градове, докато в Португалия, 8-ми март се празнува изцяло в женски компании.

Уругвай

През 2005 година Уругвай започва да празнува този ден с шумни празненства на главната улица в столицата.

Тайван

На 8-март в Тайван се провежда изследване, което включва измерване на талията и наднорменото тегло върху женското здраве.

Чехия

Дебатите около 8-ми март са оспорвани. Празникът се свързва с комунистическия режим по времето на Чехословакия. Въпреки всичко някои неправителствени организации гледат положително на ролята на жените в обществото.

Независимо от това как се приема този празник по света, нека почетем жените и майките не само на този ден!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.