fbpx Skip to main content
Бъдеще за „Нотр Дам“

Бъдеще за „Нотр Дам“

След огнената трагедия, която сполетя една от най-емблематичните катедрали – Парижката Света Богородица, Европа и целият свят са емоционално разтърсени. Никой не може да си представи Париж без емблематичната перла на готическия стил!

Парижката Света Богородица преди опустошителното бедствие

Думите обаче не са достатъчни. За такива ситуации се изисква действие и, разбира се, средства. С общ призив това се случи! Само за няколко дни беше събрана внушителната сума от един милиард евро, които ще бъдат вложени в ресатврацията на Нотр Дам. Следващата стъпка е разумното им влагане в строителния процес, което не е никак лесна задача за общината на Париж.

Из величествената архитектура на катедралата

Френските медии обявиха някои от най-големите дарители, като не пренебрегнаха и една частица от сумата. Даренията са както лични, така и корпоративни. Ето кои са те:

Лични дарения

Първите дарения са от трите най-богати семейства на Франция – Арно, Пино и Бетанкур. Общо те са събрали около половин милиард. Още в деня на избухването на пожара, две от семействата обявиха своята солидарност и финансова подкрепа към символа на Франция. 

Чрез своята компания LVMH (най-голямата компания в света производител и търговец на луксозни стоки, като Christion Dior, Kenzo, Guerlin и други), семейство Арно сподели, че дарява 200 милиона евро. Също така са предложени технически, архитектурни и финансови екипи в помощ на реконструкцията.

Семейство Бетанкур (собственици на световноизвестната козметична марка L’Oréal) дарява 100 милиона евро, като една част от тях са чрез компанията им, а друга – от фондацията, която управляват.

Семейство Пино, притежатели на групата „Керинг“, която от своя страна притежава марки като Gucci, Yves Saint-Laurent, Bottega Venet и други, дава като дарение 100 милиона евро

JCDecaux – френски рекламен гигант дарява 20 милиона евро чрез семейния си холдинг. Наравно с това обеща гласност за похарчените средства не само във Франция, но и в целия свят, благодарение на възможностите си в областта на рекламата.

Друго семейство, което чрез семеен холдинг дари 10 милиона, са Мартен и Оливие Буиг. Към личните дарения се включва и милиардерът Марк Ладрейт дьо Лашариер, който дарява 10 милиона за построяването на кулата-стрела, която беше опустошена до основи под напора на пламъците.

Кулата-стрела на Нотр Дам

Корпоративни дарения

Генералният директор на TOTAL обяви, че корпорацията дарява 100 милиона евро. Към TOTAL се присъединяват банките BNP Paribas с 20 милиона евро, Société Générale и BPCE – 10 милиона евро и Crédit Agricole, която дарява 5 милиона евро. Други компании, които заявиха своята финансова подкрепа, са Axa France, La Française des jeux, Capgemini, които общо даряват сума от 13 милиона евро.

Не всички средства, обаче, са парични суми. Някои предприятия и компании подпомагат реставрацията с личните си възможности и необходимите ресурси. Groupama ще подари 1300 дъбови дървета, с които да бъде възстановена катедралата отвътре, като максимално се доближава до оригинала. Saint-Gobain, специализирано предприятие за обработка и разпространение на материали, ще предостави своите умения и знания за възстановяването на стъклописите в катедралата.

Стъклопис в “Нотр Дам”

Авиокомпанията „Ер Франс“ също ще окаже съдействие като осигури за своя сметка транспорта на всички официални лица, които ще вземат участие във възстановяването на Нотр Дам. Също така ще организира събиране на средства сред своите клиенти. Още едно безвъзмездно дарение ще бъде предоставено от електрическата компания EDF, която ще проведе експертиза за осигуряване на електрозахранването и сигурността на електрическата мрежа на катедралата. А световноизвестният цигулар Андре Рийо ще дари 700 тона стомана, които са били използвани за декор по време на негов спектакъл, с цел да се изгради скеле за ремонтните дейности.

Цигуларят Андре Рийо

Дарения от чужбина

Генералният директор на Apple, Тим Кук, обяви, че компанията ще направи голямо дарение, но няма уточнение относно размера на сумата. Друг представител на даренията от чужбина е бразилската милиардерка Лили Сафра, която чрез фондацията, носеща името на покойния ѝ съпруг, заяви, че ще дари 10 милиона евро. От американския католически университет, University of Notre Dame в щата Индиана, също е обявена сумата от 100 000 долара за дарението за възстановяването готическата перла.

Университетът Нотр Дам, Индиана, САЩ

Унгарският град Сегед дарява 10 000 евро, опитвайки се да върне жеста на френската столица, която през 1879 г. му помага  да се възстанови след опустошително наводнение. Друг дарител е крал от Кот д’Ивуар, заявил, че ще направи дарение, но отново без да е уточнен размера на сумата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.