fbpx Skip to main content
Четири причини, поради които туристите обожават Истанбул

Четири причини, поради които туристите обожават Истанбул

Истанбул, през последните две десетилетия, стана любима туристическа дестинация и това не е тайна за никого. Този мегаполис, разкрачил се през Босфора върху два континента, има всичко – и ориенталски пазари, и бляскави съвременни бутици, и прекрасна храна, и прекрасна архитектура, и море, и забележителности, и история, която свързва две цивилизации – европeйската и ориенталската, и забавления за всички – за децата, за младежите, за любителите на добрата кухня, за любителите на нощния живот, за любителите на шопинга…

Подобно на Париж и Лондон, на Ню Йорк и Хавана, Истанбул никога не спи. Тук човек може да прекара приятни мигове през всички части на денонощието и никога не се чувства сам. Това е град, в който се срещат европейските и ориенталските нрави, в който бие сърцето на нашата история. И колко е хубаво, че този туристически мегаполис е толкова близо до нас и можем често да отскачаме до там, защото, колкото и пъти да е ходил човек в Истанбул, градът винаги е готов да предложи нещо ново.

Четири причини, поради които туристите обожават Истанбул 1

Днес ще се опитаме да синтезираме четири причини, които правят Истанбул толкова привлекателен за туристите и ги карат да се връщат в града отново и отново:

1. Добрата храна

Турската кухня е една от най-богатите и рафинираните в света и е в основата на кухнята на всички балкански страни, но, освен това, е влияла и на европейската кухня. Знаем например, че кафето и кроасаните (както хилядолетното тесто изобщо) са влезли в Европа от Турция, по време на обсадата на Виена в края на XVII век.  Знаем също така, че шницелът, който е известен в Европа като приготвян по виенски или по милански, всъщност е пренесен от австрийския маршал Радецки от Турция първо в Милано, а оттам – във Виена. Всичкото многообразие на турската кухня е на разположение на посетителите на Истанбул във всякакви вариации – като се започне от евтините места за бързо хранене и се завърши с луксозните ресторанти, които не отстъпват по нищо на парижките си събратя. Това е, което със сигурност кара туриста  да се върне в Истанбул – за да си хапне пак от онези мезета, от онова агнешко, от онази шкембе чорба или от онези баклавички, които още са му в устата!  

Четири причини, поради които туристите обожават Истанбул 2

2. Забележителностите

Има толкова много забележителности в Истанбул, от различни епохи и свързани с историята на всички европейски народи, така че винаги остава нещо, което туристът не е смогнал да разгледа при предишното си посещение – джамиите – Синята джамия, Сюлеймание, Чамлъджа…, крепостните стени на Константинопол, римския виадукт, „потъналия палат“ Йеребатан саранджъ, представляващ всъщност водни резервоари от Античността, дворците Топкапъ и Долмабахче, Босфора, кулата Галата, хотела „Пера палас“, където са отсядали известните пътници на Ориент експреса, Принцовите острови и, не на последно място, българската желязна църква „Св. Стефан“…

Четири причини, поради които туристите обожават Истанбул 3

3. Пазаруването

Да, пазаруването, което не може да се нарече „шопинг“, защото това би било кощунство. Пазарът Капалъ чарши не е само покрит пазар – това е забележителност, това е институция, това е паметник! Тук туристът отива, за да почувства пулса на днешния град, но и за да се пренесе в отминалите времена. И винаги се връща, защото е невъзможно да го изходиш целия с едно посещение и защото винаги ти се иска да се върнеш на някое от вече посетените дюкянчета, било то за подправки, за локуми и халва, или пък за бижута.

Четири причини, поради които туристите обожават Истанбул 4

4. Нощен живот

Истанбул е сред градовете с най-интензивен нощен живот в света. Туристът винаги ще иска да посети някоя от многобройните дискотеки или нощни клубове около митичния в това отношение площад „Таксим“ или пък тези на азиатския бряг, за да се наслади отново и отново на истинско турско забавление.

Четири причини, поради които туристите обожават Истанбул 5

Наистина е чудесно, че сме наблизо и често можем да отскачаме до този космополитен град, наричан Истанбул, Константинопол или Цариград, за да се откъснем от ежедневието и да си доставим удоволствие.

Вижте нашите предложения за екскурзии до Истанбул ТУК!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.