fbpx Skip to main content
Човекът, който отваря вратите на Рая

Човекът, който отваря вратите на Рая

Джани Креа (Gianni Сrea) e един от хората с най-приятни и тайнствени служебни задължения в света – това е човекът, който затваря всяка вечер и отваря всяка сутрин Ватиканските музеи и съхранява ключовете към несметните им съкровища.

Човекът, който отваря вратите на Рая 1

За разлика от шестте милиона посетители, които за една година преминават през през музеите и  ежедневно се блъскат пред шедьоврите в старанието си да открият по-удобно място да им се възхитят, Джани Креа чува в залите само шума на собствените си стъпки, звука от щракането на ключалките и подрънкването на около 300-те ключа, стриктно номерирани и подредени на огромна халка. Ключовете тежат общо 3 кг.  Под сакото си той държи и една радиостанция, защото стените на сградите са прекалено дебели и обхватът на мобилните телефони често се губи.
Джани Креа е начело на екип от още десетина служители, за които това не е служба, а повеля и страст.     

Човекът, който отваря вратите на Рая 2

Джани Креа идва на работа всяка сутрин в 05.00 часа. От 2011 г. той съхранява общо 2897 ключа, най-старият от които датира от 1770 г.  Сред тях има един единствен, който не е номериран той е най-ценният – това е ключът за Сикстинската капела. Всяка вечер той се съхранява в плик, който се запечатва със специален восъчен печат.

Човекът, който отваря вратите на Рая 3

Ежедневно пазителят на ключовете изминава на два пъти по 7,5 км, отключвайки или заключвайки 300 врати. В неговата обиколка има нещо магическо и сюрреалистично. Сутрин и вечер той е съпровождан от петима от своите помощници, всички изцяло отдадени на службата си и съзнаващи, че благословеният периметър, който им е поверен, съхранява над 200 000 безценни творби на изкуството – като се започне от гръцките и римските скулптори, като се премине през картините на Караваджо и Рафаело  и се стигне до Ван Гог,  Матис и Шагал, без да се забравят египетските саркофази, византийските и римските мозайки, безценни тъкани и редки ръкописи, както и стотиците предмети на изкуството от неевропейски култури – от черна Африка до Китай, от Северна Америка до Австралия … Това са най-ценните шедьоври на изкуството във Вечния град, сред които Джани Креа и неговите верни помощници имат честта да се придвижват всеки ден, със страхопочитание и възхита, преди в залите да нахлуят 25 000-те посетители , които неизменно да се стичат към един от най-известните световни музеи.

Човекът, който отваря вратите на Рая 4

Ако желаете и Вие да минете по ежедневния маршрут на сеньор Креа, макар и не така самотно и уединено като него, изберете Вашето пътуване сред нашите многобройни предложения за екскурзии до Рим, които ще намерите ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.