fbpx Skip to main content
Да опаковаш Триумфалната арка

Да опаковаш Триумфалната арка

Най-новият проект на Кристо

Да опаковаш Триумфалната арка 1

„Тридесет и пет години след като аз и Жан-Клод опаковахме моста Пон Ньоф, въодушевен съм отново да работя в Париж и да завърша нашия проект с Жан-Клод за Триумфалната арка“, казва прочутият скулптор и художник Христо Явашев, известен като Кристо.

От 19 септември до  4 октомври 2020,  Париж ще стане домакин на най-новата мащабна художествена инсталация на големия художник. Кристо ще опакова Триумфалната арка – един от символите на френската столица – с помощта на 25 000 квадратни метра рециклируема полипропилeнова материя в сребристосин цвят и 7 000 метра червено въже.

Да опаковаш Триумфалната арка 2

Като прелюдия към проекта, от 18 март до 15 юни 2020 г., в Центъра „Жорж Помпиду“ ще се организира голяма изложба, посветена на живота на Кристо и Жан-Клод в Париж.

Да опаковаш Триумфалната арка 3

“Изложбата в Центъра „Жорж Помпиду“ ще разкрие историческия контекст, в който живяхме и работихме в Париж”, казва Кристо.

Посетителите ще се докоснат и до историята на първия мащабен градски проект на Кристо и Жан-Клод – опаковането на моста Пон Ньоф в Париж, на който те посвещават 10 години (1975-1985 г.)  Пон Ньоф – най-старият мост над Сена – това е мястото, на което Жан-Клод и Кристо са се срещали. Французите с възхита споделят, че Анри IV сътворява моста (1607 г.), а Кристо го претворява (1985г). Опакованият Пон Ньоф е посетен от 3 милиона души!

Да опаковаш Триумфалната арка 4

Както всички предшестващи проекти, опаковането на Триумфалната арка е самофинансирано от Кристо чрез продажбата на рисунки, колажи, макети, творби от 50-те и 60-те години, оригинални литографии, посветени на други проекти, книги и филми. Обществено финансиране не е предвидено.

ИСТОРИЯ НА ЛЮБОВТА И ПРОЕКТА

Христо Явашев и Жан-Клод са родени в един и същи ден – 13 юни 1935 г. Той в Габрово, България, а тя в Казабланка, Мароко. Срещат се в Париж през 1958 г., когато той рисува портрет на нейната майка.

Да опаковаш Триумфалната арка 5

Жан-Клод, освен съпруга на големия художник и скулптор, е и съавтор на неговите произведения. Макар че Жан-Клод си отива от този свят през 2009 година, Кристо заявява, че и бъдещите му проекти ще бъдат подписани от двамата.

Да опаковаш Триумфалната арка 6

„Аз станах човек на изкуството от любов към Кристо”, споделя Жан-Клод. „Ако той беше станал зъболекар, щях да стана зъболекарка и аз“.

През 1961 г., три години след като се срещат, Жан-Клод и Кристо започват да създават  творби за публични места. Великолепен тандем са в живота и в работата си повече от половин век. Те заедно откриват опаковането като художествен похват. Правят революция в света на „изкуството на средата“ с авангардните си инсталации, като опаковат всичко – от пишеща машина и телефон до мостове, сгради, паметници и дори остров.

Да опаковаш Триумфалната арка 7

Една от ярките им мечти – да опаковат емблематична обществена сграда в Париж – датира още от времето, когато артистичната двойка живее в Париж под наем (1958-1964 г.) в малък апартамент близо до Триумфалната арка.

През 1962 г. е поставено началото – правят множество проучвания, включително фотомонтаж с опакованата Триумфална арка, гледана от авеню „Фош“.

Едва сега, почти 60 години след първоначалната идея, проектът е одобрен и творбата ще види бял свят.

Голямото събитие е планувано за „Дните на културното наследство“ (19 и 20.09.2020 г.) и „Бялата нощ“ (03.10.2020 г.) в Париж.

„Моите проекти са чисти поетични жестове, като дъги, които се появяват и после изчезват. Те са ултимативната временност: влизам в едно пространство и го променям, за да накарам хората да се пренаредят спрямо него, да преоткрият сетивата си. После си тръгвам. Всичко, което искам от тях, е да изпитат удоволствие, да се изненадат“, казва Кристо.

Париж ни очаква, за да се вдъхновим от смелия живот и причудливото изкуство на Кристо, подкрепяно и задвижвано от неговата любима и муза Жан-Клод, и  да изпитаме наслада от видяното! Заповядайте с нас В Париж, на екскурзиите ни през втората половина на септември, за да споделите всеобщата изненада и артистична наслада. Вижте офертите ни ТУК!

Да опаковаш Триумфалната арка 8
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.