fbpx Skip to main content
Дубай – градът на бъдещето

Дубай – градът на бъдещето

Ако не можете да си представите как ще изглежда градът на бъдещето, посетете Дубай. През последния половин век сякаш могъщи джинове са запретнали ръкави, за да го превърнат във футуристичен мегаполис, който ще промени представите ни за живот. Срокът, който си поставя сегашният владетел на Дубай шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум, е 2071 г., когато Обединените арабски емирства честват 100-годишния си юбилей.

Къде живее бъдещето

отговор на този въпрос дава Музеят на бъдещето, чиято цел е „да вдъхнови и да даде възможност на хората да оформят следващата глава на човечеството”. Самата архитектура на внушава това – кръглата ѝ форма символизира човечеството, което населява Земята – зелената могила, върху която е поставена, а пространството наоколо е алегория на неизвестното бъдеще. Сградата е покрита с арабската калиграфия на изказвания на шейх Мохамед, най-известният от които гласи: „Бъдещето принадлежи на онези, които могат да си го представят, проектират и изпълнят. Това не е нещо, което чакаш, а по-скоро създаваш.”

Дубай – градът на бъдещето ... 1

Това не е обикновен музей, с древни реликви зад кадифени въжета, казват авторите му. Това е врата към един бъдещ свят, създаден от далновидни дизайнери, художници и режисьори. Музеят съчетава елементи на изложба, потапящ театър и тематична атракция. Всеки етаж е като снимачна площадка от бъдещето, което можете да обитавате, изследвате и с което можете да взаимодействате.

Още щом отвори врати на 22 февруари 2022 г., той е обявен за „най-красивата сграда на света”. „Всеки един от етажите му представя бъдещето на здравеопазването, транспорта, авиацията, интелигентните градове, държавните услуги, космическите пътувания”, казва обяснява Шон Кила от базираното в Дубай архитектурно студио Killa Design, проектирало музея.

Дубай – градът на бъдещето ... 3

Посетителите на музея ще бъдат пренесени в далечното бъдеще на 2071 г. чрез завладяващи експонати – асансьор като космически кораб ги изстрелва до Космическата станция OSS Hope на 600 км над земята и 50 години в бъдещето, устойчиво на вируси облекло позволява живот в колония на Луната; други експонати показват как пространството за здраве и уелнес може да се промени в бъдеще.

Дубай ще пусне първото в света

електрическо въздушно такси

Joby Aviation S4 до 2026 г. Проектът е част от бъдещите инициативи за мобилност на RTA , насочен към предоставяне на транспортни услуги както за жителите на Дубай, така и за неговите гости. Тази иновативна транспортна услуга използва авангардни технологии, за да улесни безопасното и ефективно придвижване на хора в градските райони. Инициативата има за цел да се интегрира с мрежата на обществения транспорт на Дубай.

Дубай – градът на бъдещето ... 5

Joby Aviation S4 е проектиран да побере безопасно и сигурно четирима пътници плюс пилота. Той е оборудван с шест витла и четири батерии, което му позволява да измине максимално разстояние от 161 км. С максимална скорост до 321 км в час, въздушното такси предлага вертикално излитане и кацане, ниско ниво на шум и нулеви експлоатационни емисии. Skyports ще проектира, изгражда и управлява мрежата от вертипортове в хармония с емблематичния пейзаж на Дубай, част от който ще бъде  

Downtown Circle

550-метровият пръстен, който ще обгражда Burj Khalifa, ще промени силуета на Дубай. Авторите на проекта Znera Space казват, че неговата обиколка ще бъде три километра и ще се поддържа от пет вертикални колони с височина 500 метра. В гигантския отвор ще има два  основни пръстена от зелен пояс от блата, водопади, тропическа растителност и разнообразна флора. Т.нар. Skypark ще свързва етажите по вертикала и така ще установи триизмерна градска зелена екосистема, която ще действа като бял дроб на структурата.

Дубай – градът на бъдещето ... 2

Downtown Circle ще предлага самоустойчиви жилищни, обществени, търговски и културни пространства; ще представлява „непрекъснат метрополис“, който ще предостави решение на бързата урбанизация на Дубай и нарастването на населението. Друг такъв проект –

Vertical Village

предлага германската компания Graft Architects. Концепцията за „вертикалното селище” се основава на най-мощния възобновяем източник на енергия в пустинята – слънцето.

Жилищният, хотелски и развлекателен еко комплекс върху площ от 390 000 кв. м със самозасенчващи се плочи от северната страна, за да се ограничи под малък ъгъл проникването на слънцето, е проектиран през 2009 г. Под соларния покрив ще бъде разположен развлекателен район с кина, ресторанти, магазини и театър.

Дубай – градът на бъдещето ... 4

Космосът ще се настани в Дубай с

проекта Moon Dubai

Канадският предприемач Майкъл Хендерсън предложи да изгради 274-метрова реплика на Луната върху най-високата сграда в света за 5 млрд. долара. Ако проектът на Moon World Resorts Inc за „лунна колония” се реализира, той ще бетонира Дубай като световен футуристичен център.

Moon Dubai има за всекиго по нещо – в базата гостите ще намерят удобства като спа център, конгресен център, хотелско лоби и център за обучение на астронавти. Всички 4000 апартамента ще са без прозорци към външния свят, но проектантите предлагат вместо тях електронни „прозорци“, които ще позволят на обитателите да гледат към … каквото пожелаят.

Вижте предложенията ни за екскурзии до Дубай и региона ТУК.

снимки: PIXABAY

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.