fbpx Skip to main content
„Ich bin ein Berliner” –  мотото на свободния човек

„Ich bin ein Berliner” – мотото на свободния човек

„Ich bin ein Berliner” или „Аз съм берлинчанин” е цитат от легендарната реч на американския президент Джон Кенеди, която той произнася пред кметството Шьонеберг в Западен Берлин на 26 юни 1963 година.

Джон Кенеди, 26 юни 1963 г.
Джон Кенеди, 26 юни 1963 г.

Посещението на младия 46-годишен американски президент в разгара на Студената война, само 2 години след издигането на Берлинската стена, привлича вниманието на целия свят. На площада пред кметството той е посрещнат от 400 000 берлинчани. Кенеди преминава в открита лимузина (само пет месеца по-късно той е убит в подобно открито возило при посещението си в Далас), а хората притичват да стиснат ръката му и да го поздрвят. С него пътуват двамата титани в поствоенната история на Германия – тогавашният кмет Вили Бранд и канцлера Конрад Аденауер. Речта на американския президент е емоционална и се счита за една от най-добрите речи в историята на световната политика. В нея Кенеди публично критикува построяването на Берлинската стена и обсадата на Западен Берлин като заплаха за свободата. Ето най-емблематичната част от нея:

„…Преди две хиляди години най-гордата фраза, която можеше да изрече един човек беше: „Аз съм гражданин на Рим”. Днес най-гордата фраза, която може да каже човек в свободния свят е: „Ich bin ein Berliner”.

Джон Кенеди, Вили Бранд и Конрад Аденауер, 26 юни, 1963 г.
Джон Кенеди, Вили Бранд и Конрад Аденауер, 26 юни, 1963 г.

Кенеди измисля фразата и идеята да я изрече на немски в последния момент. Той моли преводача си да преведе „Аз съм берлинчанин“, качвайки се по стълбите на кметството. Любима градска легенда на берлинчани е, че преводът на изечението „Ich bin ein berliner” не е коректен. В разговорния език „berliner” се използва за типичните за града лакомства – понички с пълнеж. От друга старана – неопределен член като „ein” се използва, за да се открои и изпъкне нещо пред друго. В този смисъл “Ich bin Berliner” би бил по-коректният превод. Въпреки тези неточности, смисълът на фразата се разбира от присъстващите и тя остава в историята като символ на съпричастност и стремеж към свободен и обединен свят. Днес името на американския президент в Германия носят училища, улици, мостове, площади, включително и площадът, на който Кенеди изнася прочутата си реч. Много политици и управници се опитват да вмъкнат изрази на чужд език в своите речи, но тази на американския президент остава в историята като уникална и ненадмината.

Табелка на площада на Кметство Шьонеберг, носещ името на Кенеди
Табелка на площада на Кметство Шьонеберг, носещ името на Кенеди
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.