fbpx Skip to main content
Историята на лалето

Историята на лалето

Когато кажем „пролет“ в съзнанието на всички ни изплува картина на зеленина, първите слънчеви лъчи, песни на птички и…цветя. Да, цветя, пъстри и неповторими. Първи са кокичетата, след това минзухарите, които цъфтят в средата на Март – оранжеви и виолетови, а в края на месеца разцъфват белите и жълтите нарциси. После идва ред на зюмбюлите и лалетата, които озаряват полетата, с най-ярките си цветове, в края на Април. Тогава земята, по която се простират, прилича на разноцветно платно, изрисувано от самият ван Гог! Следват перуниките през Май и гладиолите – през Август. От ранна пролет до средата на лятото имаме възможността да се наслаждаваме на природната картина, изписана от тези прекрасни растения, най-отличителното от които е лалето.

Историята на лалето 1
Виолетови минзухари

Произходът на лалето

Лалето безспорно е едно от най-красивите цветя. То е от семейството на луковичите растения и неговото засаждане започва през есенния период, за да може да разцъфне през пролетта.

Историята на лалето 2
Лалета с красива шарка

Вероятно сте срещали обяви от типа на „Холандия – страната на лалетата“ или пък „Истанбул – домът на лалето“, но истината е, че това знатно цвете произхожда от Мала Азия. Първите сведения за отглеждането му датират от ХІ-ХІІ век в Персия. От там лалето попада в Турция, където става любимец на султана и целия народ. Думата “tulip“, с която се назовава цветето в Западните страни, идва от турски и персийски (т.нар. „дюлбаш“) и значи „тюрбан“. Вероятно е наречено така, заради формата на чашката или още, защото жените в Турция са ги поставяли като украшение върху тюрбаните си. През този период цветето намирало силно признание. Хората дори се обличали в нюанси като цветовете на лалетата.

Историята на лалето 3
Вид лале в червен и бял цвят

Срещата на Европа с лалето

През втората половина на ХVI век лалетата намерили своето място и в Европа. Това станало благодарение старанията на Огир Гизелин дьо Бусбек, посланик на австрийския император Фердинанд в Османската империя. Силно заинтересован от тези растения, дьо Бусбек изпраща писмо до родината си заедно с една партида луковици, които били посадени и отглеждани във Виенската градина, от австрийският ботаник и учен К. Клузиус, с лечебна цел.

Историята на лалето 4
Портрет на Огир Гизелин дьо Бусбек

В края на ХVI век дьо Бусбек става професор и сам започва да отглежда лалета между Лайден и Хаарлем – градове разположени до реките Стар Рейн и Спаарне, Холандия. В зоната между тези два града са посадени хиляди лалета, а общата им площ достига 16 500 хектара. Основните зони се намират на юг от Хаарлем и на север от линията Алкмаар – Хоорн. Поради благоприятните условия, успехът в отглеждането на лалетата, както и други луковичи цветя, бил неочаквано голям. Интересен факт е, че необичайната шарка по листата на някои сортове лалета, е била предизвикана от болест, но днес тя се възприема като ефект, а някои предполагат, че е резултат от смесването на различни сортове.

Историята на лалето 5
Едно от първите изображения на лалето

Манията „лале“

Няма да преувеличим, ако кажем, че цяла Холандия била превзета от мания по лалето. Този период бил наречен „Златен век“. Манията достигнала своя предел, когато някои сортове лалета стрували десетки пъти повече от годишният доход на един знатен занаятчия. В период на спекулации 1 луковица от необикновен вид лале се продавала за безбожно голяма сума пари или се разменяла срещу каруца с два коня, хектари земи, а някои залагали къщи. В средата на  XVII век Холандия слага край на тези спекулации и дава старт на регламентираната цветна индустрия. В края на същия век лалето бива изместено от зюмбюла, който става новата „треска“ сред обществото. В наши дни луковиците се изнасят в цял свят, като износът е на стойност близо 1 млрд. евро.

Историята на лалето 6
Поле с лалета в Холандия

Лалето в наши дни

Докато през изминалите векове лалето се е считало по-скоро за кралско растение, днес то може да бъде намерено в паркове, ботанически градини, а някои хора го използват и като нежен начин да зарадват любим човек. Лалето е изящно съчетание от красиви шарки, форми и цветове, истински дар от природата! Въпреки непринудената си популярност, то остава символ на знатност в много страни, където ежегодно се  организират различни фестивали в негова чест – Турция, Швейцария, Холандия. А защо и Вие не си подарите незабравима цветна екскурзия на тазгодишният великденски фестивал на лалето в Холандия. Всяка година полетата между Лайден и Хаарелм се посещават от хиляди туристи, които искат да се насладят на живописната растителност.

Историята на лалето 7

Посетете “Градината на Европа” в Холандия и си подарете едно уникално изживяване тази пролет. Ще останете очаровани!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.