fbpx Skip to main content
Кои държави празнуват Коледа?

Кои държави празнуват Коледа?

Коледа е най-светлият празник за християнското семейство. Той повелява спазването на определени традиции и обичаи, които обаче имат своите уникални страни в различните държави. Тук ще Ви запознаем с някои от тях.

Как празнуват в Гърция?

Гърците са силно религиозни, затова честването на Коледа е важно за тях. До известна степен традициите им съвпадат с българските. Рождество Христово се празнува на 25 декември, а Богоявление – на 6 януари. Също като у нас обикалят коледари, на трапезата присъстват месо, салати, коледен хляб, а накрая се завършва със сладкиши. Хората започват празнуването от ранни зори чак до вечерта, денят е изпълнен с песни и танци, ходи се на гости у съседи и се разменят вкусни ястия.

Кои държави празнуват Коледа? 1

В Белгия

В Белгия, какво знаете, се говорят два официални езика – Френски и Фламандски. В тази двойственост на езика и до някъде на културата се коренят и някои обичаи в страната. На 25 декември се приготвя специална празнична вечеря, ходи се на църковна литургия, подаряват се подаръци. Дотук нищо необичайно. Но, Коледата в Белгия е далеч по-пъстра, поради множеството националности, оставили следа върху традициите. Там има двама белобради старци, като единият е наричан Св. Никола, а другият – Дядо Коледа. Каква е разликата? Св. Никола се появява на 6 декември – около 20 дни преди Коледа и идва от Юг. За него децата оставят обувките си извън къщата и ги пълнят с моркови – за коня на Св. Никола. В замяна той им оставя подаръци.

Кои държави празнуват Коледа? 2

В Германия

В Германия подготовката за Коледа започва още през ноември. Навсякъде по улиците се слагат пищни украси и светлини, отварят се коледни базари, от които ухае на греяно вино, сладкиши и традиционни немски ястия. Тук Коледа е изцяло семеен празник, на който младите отиват при старите, независимо колко далеч са едни от други. 

Кои държави празнуват Коледа? 3

Как празнуват Коледа в Израел?

Християнската общност в Израел, както и хора от цял свят, посещават Западния бряг на Витлеем, където се смята, че Исус Христос е роден. В Израел празненството за коледните и новогодишните празници протича по подобие на западните страни, като на трапезата задължително присъства пуйка с ориз и бадеми.

В Мексико

Мексиканското население е католическо и силно религиозно. Затова не е учудващо, че повечето мексиканци отдават голямо значение на този светъл християнски празник. Празненствата започват от 16-ти декември. От този ден до Бъдни вечер децата изпълняват 9 шествия. Те се опитват да пресъздадат момента, в който Йосиф и Мария са търсили подслон. Всяка вечер децата трябва да бъдат приютени от различно семейство, на което те четат молитва. Много често се пресъздават сцени от раждането на Исус и идването на Трите влъхви. Интересен факт – децата в някои райони получават подаръци чак на 6-ти януари и то не от Дядо Коледа, а от Трите влъхви.

Кои държави празнуват Коледа? 4

В САЩ

В Америка подготовката за коледните празници започва още през ноември, когато се чества Денят на благодарността. Традиционно се готви пуйка на този ден. След това се украсяват домовете, като американците обръщат голямо внимание на това как ще изглеждат домовете им отвътре и отвън. Поради разнообразието от националности, всеки щат вплита в обичаите своя акцент. Трапезата навсякъде обаче е покрита с:

  • печена пуйка;
  • пай;
  • коледен пудинг;
  • сушени плодове. 
Кои държави празнуват Коледа? 5

Как се празнува Коледа в Китай?

Докато в Западните страни Коледа е религиозен и семеен празник, в Китай той е по-скоро повод за забавление. Набляга се на пазаруването, украсата и празнуването. През последните години комерсиалната страна на християнския празник набира голяма популярност в тази иначе будистка страна. Хората обаче не сядат около трапезата със семейството, а излизат на кино, на бар, караоке и пр. Всичко на този ден е за забавление и разпускане от натовареното ежедневие.

Кои държави празнуват Коледа? 6
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.