fbpx Skip to main content
Леонардо да Винчи в Лувъра

Леонардо да Винчи в Лувъра

Изключителната изложба, която чества 500- годишния юбилей от смъртта на великана на Ренесанса, най-после е факт! Насладете й се с нашите предложения.

Леонардо да Винчи прекарва последните три години от своя живот в двора на френския крал Франсоа I и умира в замъка Кло Люсе, който кралят му бил отстъпил.

Леонардо да Винчи в Лувъра 1

Музеят Лувър притежава впечатляваща колекция на великия майстор от 5 картини, воглаве с „Джокондата“ и 22 рисунки. Но в момента и до 24-ти февруари, управата на музея и културното министерство на Франция успяха да съберат на едно място творби, които никога не са били заедно, и да подредят една наистина уникална изложба, проследяваща различните етапи, но и радличните сфери на творчеството на един от най-великите умове на Ренесанса.  Най-накрая дългогодишните усилия на музея и на френското министерство на културата се увенчаха с успех и, по повод 500-годишнината от смъртта на художника, музеят откри специална експозиция от 162 творби – скици, картини, ръкописи.

Леонардо да Винчи в Лувъра 2

Експозицията ще продължи до 24 февруари 2020 г.  В нея, с упорство и любов, са събрани легендарни творби от Лондон, Венеция, Ню Йорк…

Преговорите започват преди 4 години, но са толкова трудни, че сюжетът е достоен за роман от типа на „Шифърът на Леонардо“.  Едва една седмица преди откриването на изложбата, което стана на 16.10.2019 г., италиански съд позволи да се заеме прочутата скица на Леонардо  „Витрувианският човек“, като в замяна Лувърът се задължава да заеме на Рим картини на Рафаело.

Леонардо да Винчи в Лувъра 3

„Всяко нещо е добро, когато свършва добре“ – гласи една френска поговорка.
Още повече, че италианците се съгласяват да изпратят и „Жената с разрошени коси“, която считат за истинско национално съкровище. Тук е и легендарният „Портрет  на дама от миланския двор“.

Леонардо да Винчи в Лувъра 4
Леонардо да Винчи в Лувъра 5

Изложбата, която започва със скулптурата „Тома неверни“ на Андреа дел Верокио, в чието ателие Леонардо се е учил дълги години, представлява блестяща ретроспекция на цялостното творчество на гения на Ренесанса, показвайки, че Леонардо поставя живописта на най-високото стъпало на творчеството, но също така и че за него тя върви ръка за ръка с науката. Изложбата завършва именно с търсенията и откритията на Леонардо да Винчи в областта на науката и механиката. Можем да видим планове и макети на неговите тогава странни, но по-късно реализирани открития – летателни апарати, механизми, задвижвани от пара и др., както и планове на идеални градове.

Леонардо да Винчи в Лувъра 6

Нашите специални програми „Париж – за изложбата на Леонардо да Винчи в Лувъра“ ще Ви даде възможност да станете част от една от най-големите победи на музея през последните години и да се докоснете до гения на великия художник и мислител. Разгледайте ги ТУК!

Леонардо да Винчи в Лувъра 7
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.