fbpx Skip to main content
Най-големият музей в света ще бъде готов след 6 месеца (видео)

Най-големият музей в света ще бъде готов след 6 месеца (видео)

Създаването на най-големия музей в света в Кайро (The Grand Egyptian Museum) до пирамидите в Гиза се планира още от 2002, но едва десетилетие по-късно се поставя начало на строежа. Към днешна дата строителството е на финалната права, като министърът на туризма в Египет Халед ал-Анани съобщи, че до шест месеца музеят ще бъде напълно готов да отвори врати за посетителите си.

Източник: Commons Wikimedia; автор: Djehouty

Министърът сподели още, че египтяните биха искали на тържествената церемония по откриването на музея да бъдат поканени ръководители и високопоставени представители на държави от цял свят. Към момента, обаче, не може да се определи конкретна дата за събитието поради пандемията.

Музеят ще е с площ от 168 хиляди квадратни метра, където посетителите ще могат да се докоснат до над 100 хиляди експоната. На територията му ще има образователни и развлекателни центрове, киносалон, конферентна зала, ресторанти, кафенета, магазини и бутиков хотел, както и работилници за реставрация, които се довършват в момента. Планира се всяка година музеят да бъде посещаван от 15 хиляди души.

Вижте тук кратко представяне на музея:

В работата по мащабния проект са се включили специалисти от шест държави – Египет, Великобритания, Ирландия, Австрия, Канада и Нидерландия, а Япония е осигурила половината от финансирането му на стойност 1 милиард долара.

Намерете предложенията ни за екскурзии до Кайро ТУК.

Заглавно изображение: Commons Wikimedia; Aвтор: Djehouty

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.