fbpx Skip to main content
“Peace and Love” и стената на Джон Ленън в Прага

“Peace and Love” и стената на Джон Ленън в Прага

Разхождайки се из квартала Мала Страна в Прага, част от задължителната обиколка на града, няма как да пропуснем заснемането на една от най-атрактивните и арт снимки в града – тази пред стената на Джон Ленън.

Стената на мира и любовта, както още я наричат всички, се намира на площад Велкопреворске намести в Мала страна, на метри от френското посолство. Тя е дълга около 20 метра и колкото и да е странно този пражки еквивалент на Берлинската стена е част от стената на манастир на малтийския орден. Всъщност няма нищо необичайно в това, тъй като години наред тази стена е символ на така жадуваните от пражките студенти християнски ценности “Peace and Love”.

До 1980 г. тази стена се наричала от местните “стената на плача”, тъй като на нея били оставяни най-често любовни послания и душевните разочарования на младежите от несподелените им чувства. Всичко се променя на 8 декември, 1980 г, когато Джон Ленън е убит от вманиачения си почитател Марк Чапмън. Съвсем спонтанно скърбящите младежи, обожаващи Бийтълс, се събират около стената, където оставят цветя, свещи и посвещения към своя любимец и стената се превръща в естествен мемориал за Джон Ленън. Неговият лик веднага се появява, изрисуван от младежите, а от този момент поетичната функция на стената се заменя с политическа.

Джон Ленън никога не е стъпвал в Прага, но през осемдесетте години, посмъртно, той става символ на всички чешки антиправителствени протести. Текстовете на неговите песни били изписвани на стената редом до най-скандалните политически лозунги. Една от най-често изписваните песни на Ленън на стената е песента “Imagine”, с която младите хора си представяли мирен свят без бариерите, поставени от комунизма, от държавните граници, без разделението, породено от религии и националности. Ето така спонтанно стената и песните на Бийтълс се превръщат в протест срещу комунизма.

Разбира се, властта била доста раздразнена от посланията, които носили графитите върху стената, и периодично ги премахвала. Това, обаче, още повече задълбочавало усещането, че тази стена ще остане безсмъртна, тъй като вече се е превърнала и в символ на насилието над пражката младеж. Няма да преувеличим ако кажем и че именно стената на Джон Ленън изиграва важна роля по време на Нежната революция от 1989 г., когато комунизмът пада.

След 1989 г. стената като че ли загубва политическата си функция и се превръща в туристическа атракция и място, където всеки може да остави своето послание за мир и любов.

Миналата година младежи боядисаха изцяло стената в бяло и върху нея бе изписано едно-единствено послание: „Wall is over” (Край на стената!). Отговорност за това пое група студенти по изкуство. Веднага обаче започнаха да се появяват нови надписи, един от които бе „The wall is never over” (Стената винаги ще я има!). Младите хора, боядисали стената в бяло, казаха, че по този начин са отбелязали 25-годишнината от „нежната революция”, сложила край на комунистическото управление в Чехословакия. Припомняйки, че преди 25 години е рухнала „една голяма тоталитарна стена”, те подчертаха, че с действията си са искали да отворят място за новите послания на сегашното поколение.

Стената на Джон Ленън очаква и вашите послания и мисли за един нов свят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.