fbpx Skip to main content
Сакура – вълшебният природен феномен в Япония

Сакура – вълшебният природен феномен в Япония

Сакура – символът на пролетта

Един от най-известните символи на пролетта в Япония са великолепните вишневи дървета, наричани още сакура. Със сакура се свързва Ханами, което в превод означава „съзерцаване на цветовете“. Ханами е древен японски обичай, чието начало се поставя през VІІІ век, когато хората от висшата класа са се наслаждавали на цъфтежа на вишните и са пишели стихове, въодушевени от красотата и изяществото на дърветата.

Сакура - вълшебният природен феномен в Япония 1
Изящните вишневи дървета

Вишневият цвят – символ на японския характер

Вишните цъфтят в букети от цветя и символично се свързват с облаците. Те се оприличават с ефимерната природа на живота в японската култура, която е силно повлияна от будизма. Вишневият цвят е символ на японския характер. Това е така, защото животът на самураите е бил сравняван с живота на вишневите цветове, който продължава „не повече от три дни“, но е красив и достоен.

Сакура - вълшебният природен феномен в Япония 2
Прекрасните вишневи цветове

Кога цъфтят вишневите цветове?

Най-важният фактор при определяне времето на цъфтежа е географското местоположение. На южния субтропически остров Окинава вишневите цветове започват да цъфтят още през януари, докато на северния остров Хокайдо това явление се наблюдава чак през май.

Сакура - вълшебният природен феномен в Япония 3

Кога ще се пробудят вишните – истинска еуфория

“Пробуждането” на вишните е от такава изключителна важност, че всяка година японската метеорологична агенция подава информация кога и къде ще бъде най-подходящият момент за наблюдение на пролетното пробуждане на вишните. Видеоекраните на гарите показват на транспортната карта състоянието на цветчетата по различните спирки. Много хора пресичат от единия край на Япония до другия, за да посетят местата с най-хубавите вишневи дръвчета.

Сакура - вълшебният природен феномен в Япония 4
Пътуването си заслужава

Най-доброто място за наблюдение на сакура

Със своите 30 000 дръвчета планината Йошино се счита за най-доброто място за наблюдение на сакура в Япония.

Сакура - вълшебният природен феномен в Япония 5
Парк Йошино

Откриването на сезона сакура

Официалното откриване на сезона на сакура става в парка Шиндзюку в Токио, който е първи по известност със своите 1500 сакури от 75 вида. Другият е парк Уено,  в който има 1100 дръвчета.

Сакура - вълшебният природен феномен в Япония 6
Парк Шиндзюку

Празникът Ханами и чаената церемония

Любимият на всички народен празник Ханами е едно незабравимо преживяване, както за местните така и за туристите с известната чаена церемония. Тя се провежда под разцъфналите вишневи дръвчета.

Сакура - вълшебният природен феномен в Япония 7
Чаената церемония

Суши, саке и бира

Често се организират вечери със суши, саке и бира, които продължават и през нощта, когато луната осветява дръвчета в хиляди нюанси.

Сакура - вълшебният природен феномен в Япония 8
Вишневите дръвчета нощем

Началото на пролетта и краят на зимата

По това време на годината из цялата страна се провеждат фестивали, паради, карнавали и панаири, които приветстват пролетта и изпращат зимата.

Сакура - вълшебният природен феномен в Япония 9
Парадите сакура

Благоуханното вишнево питие

Цветовете на вишната се съхраняват в сол. А когато се попарят с гореща вода се получава благоуханно и леко питие, което традиционно се сервира при сватби и тържествени церемонии.

Сакура - вълшебният природен феномен в Япония 10
Чай от вишни

И както се казва в една японска поговорка – „Вишната сред цветята е това, което е самураят сред хората“! Ако искате и вие да се почуствате като самураи, вижте предложенията ни за екскурзии до Япония.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.