fbpx Skip to main content
Синдромът на Стендал – интересното въздействие на шедьоврите

Синдромът на Стендал – интересното въздействие на шедьоврите

Синдромът Стендал – едно изключително любопитно явление, което за първи път се описва през 1989 г. от италианската психиатърка Грациела Магерини, работеща в болница “Санта Мария Нуова”, където са постъпили над 100 човека с интересни и близки симптоми. Първият регистриран случай обаче е още през 1817 г., когато френския писател Анри Мари-Бел, на когото е кръстен синдромът (псевдонимът му “Стендал”) пише за своето пътуване до Флоренция.

Синдромът на Стендал - интересното въздействие на шедьоврите 1
Снимка: Wikimedia Commons
Olof Johan Södermark  (1790–1848)

В своята книга “Неапол и Флоренция: Пътешествие от Рим до Реджио” той описва интересно преживяване, което и до ден днешен често сполетява туристите. Внезапно сърцебиене, замаяност и дори паник атака – само някои от симптомите, които хората изпитват. Интересното е, че всички тези неразположения възникват след като хората са видели и са се полюбували на картини на Ботичели или скулптури на Микеланджело. Световъртежът и сърцебиенето най-често биват “причинени” от статуята на Давид, произведения на изкуството от галерия Уфици и други исторически съкровища на тосканския град.

Синдромът на Стендал - интересното въздействие на шедьоврите 2

Като причина за внезапните проблеми се посочва силната емоция, която завладява човек, когато се докосне до величествени произведения на изкуството като статуята на Давид или “Раждането на Венера”. Емоция, която е толкова силна, че успява да се превърне в психосоматично разстройство. Въпреки че психолозите отдавна спорят дали синдромът на Стендал съществува, видимите ефекти върху някои хора са достатъчно тежки, за да накарат света да се замисли. 

Синдромът на Стендал - интересното въздействие на шедьоврите 3
Снимка: Wikimedia Commons
Sandro Botticelli  (1445–1510)

Както пише самият Стендал: 

“Бях в някакъв екстаз от идеята да бъда във Флоренция, близо до великите мъже, чиито гробници бях виждал. Погълнат от съзерцанието на възвишената красота… Стигнах до точката, в която човек се сблъсква с небесни усещания… Всичко говореше толкова живо на душата ми. Ах, ако можех да забравя. Имах сърцебиене, което в Берлин наричат “нерви”. Животът беше изцеден от мен. Вървях със страх да не падна.”

Предлагаме Ви да разгледате нашите предложения за екскурзии до Флоренция и да се насладите на богата история и величествени произведения на изкуството!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.