fbpx Skip to main content
Вади Рум – лунната долина на Йордания

Вади Рум – лунната долина на Йордания

Йордания е световно известна туристическа дестинация заради своята красота и екзотичност. Но тя пленява не само с насладата за очите, но и с интересната си култура и традиции. Затова непременно Ви препоръчваме поне веднъж да посетите тази величествена държава. А ако планувате скоро пътуване натам, то ние имаме точната дестинация за Вас – Вади Рум или наричана още Лунната долина на Йордания! Защо и какво трябва да видите, когато сте на посещение там?

Влади Рум - лунната долина на Йордания 1

Вади Рум – неземна красота

Пустинята Вади Рум е едно от малкото места, чиято красота остава непокътната от човешката ръка. Там сякаш всичко спира и се оказвате в безвремие, което спира дъха. Ветровете са изваяли най-изящните скали, описани от Томас Едуард Лорънс (известен като Лорънс Арабски) като “огромни, отекващи и богоподобни”. Възможно е и да си помислите – “Това е просто една безкрайна пустош. Кое е специалното?” и напълно бихме разбрали учудването Ви. Но макар на пръв поглед да Ви се стори така, Вади Рум може да ви накара да се почувствате като истински откриватели – да откриете спокойствието в простиращите се равнини, да се спуснете в тайните на дълбоките каньони или да откриете красотата на скалните рисунки, които са на повече от 4000 години. Със сигурност не бива да пропуснете тази дестинация, ако си мислите за пътуване до Йордания!

Влади Рум - лунната долина на Йордания 2

По следите на Лорънс Арабски

Вече Ви споменахме това име, сега е време и да Ви разкажем защо. Томас Едуард Лорънс, известен като Лорънс Арабски, е британски генерал, прочут с подвизите си в подкрепа на арабите по време на Арабския бунт през 1917-1918 г. В негова чест са и едни от най-впечатляващите скални образувания в пустинята, наречени “Седемте стълба на мъдростта”. Днес можете да намерите множество места, кръстени на славния британски офицер, като например извора на Лорънс, лагера на Лорънс и много други. А ако ви е интересно да научите повече за този велик човек, можете да гледате едноименният филм – той разказва историята на генерала по завладяващ начин, като същевременно показва красотата на Вади Рум. И една тайна – след това първо показване на пустинята на екран, множество филми от Холивуд използват кадри от там – Трансформърс, Междузвездни войни и много други. 

Влади Рум - лунната долина на Йордания 3
Томас Едуард Лорънс известен като Лорънс Арабски
Източник: Wikimedia Commons, Автор: Unknown author
Влади Рум - лунната долина на Йордания 4

Червената пясъчна долина “Ал Хасани”

Сред сякаш безкрайната пясъчна площ на пустинята Вади Рум не бива да пропуснете да посетите Червената пясъчна дюна “Ал Хасани”, официално наречена “Ал Рамал”. Ще останете изумени – дюната е в червен цвят и дава илюзията, че сте не на Земята в пустинята, а на планетата Марс! Тази дюна е фина и мека под краката, което прави ходенето бос истинско удоволствие! Известна е не само с причудливата си външност и красота, но и със спорта, който можете да практикувате там – сандборд! Подобно на сноуборд, но много по-предизвикателно. Пясъкът е по-труден за каране поради по-високото сцепление, но нека това не Ви спира – все пак е ново и уникално преживяване. А ако нямате смелостта за сандборд, то просто можете да седнете и да се пързаляте надолу. 

Влади Рум - лунната долина на Йордания 5

Сън под звездно небе 

Едно от преживяванията, които задължително трябва да си подарите, е сънят на палатки под звездно небе. А не какви да е палатки, а луксозен кемпсайт в пустинята! Така ще прекарате една нощ в пустинята и ще усетите истински невероятната атмосфера! Със сигурност няма да сгрешите, а и все пак такова преживяване не можем да си подарим често. Но ви уверяваме, че е възможно и да не можете да заспите – звездното небе е толкова красиво, че ще потънете в красотата му за дълго време. 

Влади Рум - лунната долина на Йордания 6

Ако успяхме да ви размечтаем за една прекрасна почивка в Йордания и посещение на Вади Рум, то Руал Травел е точното място за Вас – разгледайте нашите предложения!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.