fbpx Skip to main content
Барон Осман – градоустроителят на съвременен Париж – първа част

Барон Осман – градоустроителят на съвременен Париж – първа част

Днешният Париж дължи облика си на една личност, чието име се чува десетки пъти в екскурзоводските беседи, учи се по цели семестри от студентите по архитектура, свързва се с най-характерния за днешния град стил – от втората половина на XIX век – това е митичният барон Осман (Haussmann) – управител на Париж по времето на Втората Империя. Днес за една сграда е голям комплимент, когато се каже, че е „османова“ или, че има „османова фасада“ – обикновено това сериозно качва цената на жилищата в нея.

Барон Осман – градоустроителят на съвременен Париж - първа част 1

Повече от 200-години след рождението му, Париж остава завинаги белязан от следите, оставени от този велик човек, надарен с необикновен усет към урбанизацията – Жорж Южен Осман.

Името на този префект на Париж е известно и от едноименния централен булевард (Haussmann), на който са разположени големите магазини –  Лафайет, Прентан и пр. Отношението на поколенията – парижани и туристи, към човека, оставил незаличимия си печат върху лицето на най-хармоничния град на света, може да бъде обрисувано с една дума и тази дума е почит.  Напълно заслужена, бихме прибавили ние.

Барон Осман – градоустроителят на съвременен Париж - първа част 2
Булевард Осман
Барон Осман – градоустроителят на съвременен Париж - първа част 3
галериите Лафайет

Като префект на Париж, в продължение на почти двадесет години (1853-1870), барон Осман разработва, с одобрението на императора Наполеон III, план за обновлението на града. Осман мечтае да замени тесните и криви улици, наследени от Средновековието с широки, ясно очертани, прави и привлекателни булеварди и да изгради навсякъде в Париж сгради с фасади на дворци. Двугодишният му престой в Лондон, преди назначението му, силно го е белязъл. Той желае да придаде на Париж, по подобие на столицата на британската империя, блясъка и престижа на един модерен град.

Барон Осман – градоустроителят на съвременен Париж - първа част 4

Водещата идея в проекта на Осман е перспективата –  той връща „култа към правата линия”, толкова скъп на архитектурата на класицизма от XVII век. И не се поколебава да разруши обществени сгради като Пазара на Невинните или пък църквата „Св. Бенедикт”. По оста север – юг – от Гар дьо л`Ест (Източната гара) до Обсерваторията, са прорязани големи булеварди, както и по оста изток – запад – от Тронния площад (днес „Насион“) до „Етоал” (днес пл. „Шарл де Гол“ с Труимфалната арка). Именно седемте широки лъча (по-късно те стават дванадесет), които тръгват от „Плас дьо л`Етоал” (в превод „Площад на звездата“), ще подчертаят бляскавото величие на „Шан-з-Елизе”, такъв какъвто го познаваме днес.

Барон Осман – градоустроителят на съвременен Париж - първа част 5
Булевардите, тръгващи от площад “Етоал”, днес “Шарл де Гол”

Осман „преработва” тотално острова Сите, който до неговото време е имал средновековен изглед – с тесни улички, къщи с дървени греди. Той „отчуждава“ малките къщички, заплащайки на собствениците им – в повечето случаи бедни парижани, смехотворни суми, и на мястото на тези скупчени и строени на две на три кварталчета, прокарва широки билеварди и строи сгради с вид на палати. Например улицата, която е минавала на мястото на днешния Boulevard du Palais, който води от площад „Сен Мишел” на Левия бряг към площад „Шатле” на Десния бряг (минава пред Съдебната палата и Консиержери) е била десет пъти по-тясна от днешния булевард.

Очаквайте скоро и втора част, където ще Ви разкажем още за красотата на Париж и заслугата на Барон Осман.

Насладете се на Париж и Вие!

Вижте продължението на блога ни тук.
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.