fbpx Skip to main content
Да опознем културите: Символика на цветовете

Да опознем културите: Символика на цветовете

Широкият свят е пълен с най-различни културни порядки, традиции и обичаи. Колкото повече пътуваме, толкова повече ни се отварят очите за новите неща в живота. Опознаваме не само паметниците и музеите, но и същността на хората по различните краища на света, техния бит и начин на живот, празниците и културата им. Разбира се като “чуждоземци” е добре да се съобразяваме с всичко изброено – по този начин показваме уважението си към съответната нация.
Ето защо създадохме нова рубрика – “Да опознаем културите”, в която ще публикуваме интересни и любопитни факти за различните националности и култури. Нека започнем с … цветовете!

Синият цвят

Синьото е ценен цвят в повечето култури. Може би това се дължи на споделената връзка между небето и водата. Както източната, така и западната култура го смятат за уважаван и достоен цвят, насърчаващ размисъл и спокойствие. В Индия синьото е цветът на бог Кришна и символизира силата, динамиката и новия живот. Извор е на живот, тъй като се приема, че водата притежава “енергията” на синьото.

Да опознем културите: Символика на цветовете 1

Зеленият цвят

Това е късметлийският цвят, особено за Ирландците. Спомняте ли си зелено облеченото джудже (леприкон), което седи в края на всяка дъга? Той носи жълтици и ги дарява на всеки, който го докосне. В западните култури зеленият цвят се счита за релаксиращ и проспериращ тон. Може би затова много психолози считат, че разходката сред природата успокоява ума ни.

Да опознем културите: Символика на цветовете 2

Червеният цвят

Не е изненадващо, че червеният цвят се счита за символа на драмата и любовта, романтиката и интимността. За източните култури това е важен цвят, свързва се със жизненост, дълъг живот, просперитет, радост и добър късмет (например булките в Индия се обличат в червено сари, като по този начин им приписват целомъдрие и чистота). Въпреки това обаче в някои култури, като например южноафриканската, червеното има фатален смисъл – символизира смърт, траур и загуба.

Да опознем културите: Символика на цветовете 3

Белият цвят

За западните култури бялото обикновено означава чистота, доброта и съвършенство. То е посланието за мир и спокойствие, за нов живот и отказ от всичко материално. Ето защо младоженките се обличат в бяло – това е символът на новия семеен живот. Въпреки това в повечето азиатски култури бялото е цветът на смъртта и скръбта. Японците го избягват, тъй като предизвиква у тях негативни асоциации.

Да опознем културите: Символика на цветовете 4

Черният цвят

Черното предизвиква мрачни асоциации в западните европейски култури. Това е символът на Вси Светии за католиците – празникът на мъртвите и задгробния живот. В Индия черното е символ на злото, смъртта и наказанието. Индийците никога не обличат децата си в черно и не носят черни дрехи на сватби и кръщенета.
Въпреки фаталния смисъл на черния цвят на запад, някои източни култури го смятат за символ на богатство и добро здраве. Японците например опаковат лекарствените си продукти в черно, като считат, че това носи здраве.
Въпреки негативния контекст, който носи черният цвят, някои западни култури го приемат за късметлийски.

Да опознем културите: Символика на цветовете 5

Беше ли полезно за Вас? Следете блога и Фейсбук страницата ни за още интересни теми. И разбира се.. не спирайте да мечтаете за пътуване!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.