fbpx Skip to main content
Да уловим Северното сияние

Да уловим Северното сияние

Северното сияние, наричано още и полярно е един от невероятно красивите, но за жалост редки феномени на нашата планета. С най-прости думи може да го опишем като танц на светлината, насред небесната шир.

Как се случва Северно сияние?

За магическата гледка е виновно Слънцето. При своите изригвания то отделя в космоса голямо количество частици, които при попадане в магнитното поле на земята образуват този невероятен ефект. Накратко, явлението е енергията, която се отприщва от въпросното взаимодействие.

Да уловим Северното сияние 1

Полярните лъчи имат различни цветове, но най-често може да се видят като жълто-зелени. На места може да се наблюдават и лилави, розови и сини очертания.

Има ли Северно сияние и на Южния полюс? Отговорът е да, има – Южното е едно не по-малко красиво светлинно шоу. А ето и още един любопитен факт – Полярно сияние съществува и през деня, просто вечер е лесно да се наблюдава с невъоръжено око.

Да уловим Северното сияние 2

Легенди и поверия

За Полярните светлини се носят десетки митове и поверия. Различните народи са интерпретирали феномена по свой си начин. Викингите са вярвали, че танцът на светлините са всъщност войни, препускащи с коне през небето. Според ескимосите – добри духове палят светлини, за да осветят пътя на мъртвите към отвъдния свят. Древните китайци, успели да зърнат сиянието, смятали, че то е дъхът на разярен дракон, а за европейците то символизирало наближаваща война.

Да уловим Северното сияние 3

От къде можем да го наблюдаваме?

Аляска

В Аляска Северното сияне може да се види целогодишно, за това шансовете да зърнете явлението там са големи.

Да уловим Северното сияние 4

Канада

Северната половина от Канада е разположена в тази част на земното кълбо, където се наблюдава и мистичното явление. Страната е отличен избор за почивка, екстремни преживявания и феноменални гледки.

Да уловим Северното сияние 5

Русия

Полярният кръг пресича голяма част от площта на Русия, затова и местата, където може да видите танцуващите светлини, са много. Понякога дори жителите и туристите в Санкт Петербург имат възможността да зърнат сиянието.

Да уловим Северното сияние 6

Исландия

Исландия е перфектно място да наблюдавате феномена. То перфектно допълва и без това извънземния пейзаж, сред който ще се намерите. Препоръчително е да прекарате поне една нощувка извън столицата Рейкявик, тъй като светлините на града правят явлението по-трудно за наблюдение. В много случаи метеорологичните условия също могат да Ви попречат да видите и заснемете това природно светлинно шоу.

Да уловим Северното сияние 7

Норвегия

Норвегия – снегове, чиста природа, фиорди и чудни природни феномени – все причини, поради които да посетите тази чудна страна. Цветната небесна магия там ще Ви остави без дъх.

Да уловим Северното сияние 8

Швеция

Най-северните части на Швеция, почти до границата с Норвегия, са идеални за наблюдение на светлинния танц, на фона на красивата зима.

Да уловим Северното сияние 9

А кога?

Кога точно имате най-голям шанс да наблюдавате явлението е трудно да се каже. Все пак през началото на зимата се смята за най-вероятно. Съветваме Ви да останете седмица или дори две, за да сте сигурни, че ще уловите Полярното сияние. В полунощ то е най-ярко и неземно красиво!

Станете свидетели на този уникален феномен заедно с професионалните ни екскурзоводи. Вижте офертите ни ТУК!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.