fbpx Skip to main content
Духовно пътешествие в Индия – част 1

Духовно пътешествие в Индия – част 1

Представяме Ви първия от серия пътеписи из йога пътешествието ни в Индия в началото на 2019 година. Вижте ТУК как и Вие да съчетаете културния туризъм с неповторимо духовно изживяване!

Духовно пътешествие в Индия - част 1 1

Дворци, градини, храмове на различни религии, интересни животинки и още по-интересни хора… Индия е вълшебна страна, съчетаваща крайните противоположности, в която всеки сам избира какво да види. Истинско преживяване, което не може да се опише с думи, трябва да се изживее! Едно духовно пътешествие, организирано съвместно от Home Yoga, Фитолек и Руал Травел.

ДЕН 1:

На път към Делхи, имахме дълга пауза между полетите в Истанбул, която оползотворихме чудесно с панорамна обиколка на града с местен гид. Посетихме българската църква “Св. Стефан”, известна още като единствената православна желязна църква. Спряхме за снимки край Босфора. А от местният водач научихме много интересни детайли за историята и живота в Истанбул – този многовековен град, с население над 15 милиона, наричан някога “Новият Рим”. Хапнахме за последно позната храна и се качихме на самолета.

Духовно пътешествие в Индия - част 1 2

ДЕН 2:

След нощен полет, осъмнахме в Делхи, закичени със свежи венци от турта – едно от свещените растения в Индия. Отправихме се към хотела за закуска и се пуснахме да изследваме Делхи.

Духовно пътешествие в Индия - част 1 3

За начало посетихме храма Лотос. Създаден е от привържениците на бахайската вяра, които нямат определено божество. Затова храмът е молитвено място за хора от всички религии и място за медитация. Казва се, че молитвата е когато ние говорим на Бог, а медитацията е когато Бог говори на нас. Бахайството изповядва съществуването на един Създател (независимо как всеки избира да го нарича) и единството на цялото човечество. Една наистина визионерска концепция. Добре, че нашият индийски гид Сумит (изключително лъчезарен и оправен човек), беше уредил специален начин да ни вкара вътре – иначе щяхме да изкараме деня на опашката за влизане. След като се насладихме на вълшебната атмосфера в храма и красивия му парк, поехме към Ню Делхи.

Духовно пътешествие в Индия - част 1 4

Новата част на града е построена по време на британското управление, за да замени Калкута като столица на индийската държава. По време на придвижването с автобуса оглеждахме с любопитство жълто-зелените триколки-таксита, наречени “туктук”, които са огромна част от трафика. Друга често срещана гледка е цяло семейство натоварено на една моторетка.

Пътьом видяхме парламента. Както и Индийската порта – 42-метрова триумфална арка с имената на хиляди индийски войници, загинали по време на различни войни в началото на XX век.

Духовно пътешествие в Индия - част 1 5

Следващата спирка беше гробницата на Хумаюн, владетел от династията на Моголите, управлявал в средата на XVI век. Гробницата е включена в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО и се счита за един от важните паметници на моголската архитектура. В исторически план предшества Тадж Махал и е първият мавзолей от този тип (смесващ персийска с индийска архитектура), с изграден наоколо парк. Но ако Тадж Махал е направен от мъж за жена, то този мавзолей е създаден от жена за мъж. Хумаюн умира внезапно и нелепо – вървейки към библиотеката си пада по стълбите и си удря главата. Паметникът е поръчан от съпругата му, която е пожелала да го увековечи като владетел.

Духовно пътешествие в Индия - част 1 6

След разходката из забележителния комплекс, направихме йога беседа на открито, в парка. На свеж въздух и с музикално оформление от птичките се учи най-добре! Говорихме за моралните добродетели в йога – Яма и Нияма. Които след това съзнателно практикувахме в хода на пътешествието.

Духовно пътешествие в Индия - част 1 7

После посетихме Лакшми Нарян – един от основните хинду храмове в Делхи. На арката над входа стоят свастиката (древен слънчев символ) и символът на мантрата Ом – изначалният звук, който според индийската философия се е разнесъл в момента на сътворението на Вселената.

За финал на този ден, посетихме Гурудвара Бангла Сахиб – един от най-важните сикхски храмове в Делхи, където имахме късмета да попаднем точно за вечерната молитва. Сикхизмът е петата по големина религия в света. За разлика от хиндуистите, които имат множество божества, сикхите са монотеисти. И вярват, че е по-важно извършването на добри дела, а не наблягането на ритуалите. Познават се по характерния индийски тюрбан, който носят. Гурудвар Бангла Сахиб отвътре е истински пищен – всичко е от злато, а в центъра на храма седи духовник, който пее мантри. “Черешката на тортата” в този ден беше залезът над храмовото езеро, на който се насладихме на излизане. 

Автор – Мими Дончева (Home Yoga)

Към втора част

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.