fbpx Skip to main content
Христо Явашев – човекът, който ходеше по вода

Христо Явашев – човекът, който ходеше по вода

Христо Явашев - човекът, който ходеше по вода 1
снимка: frognews.bg

Не, той нямаше супер сили. Той имаше супер талант, красиво въображение и разчупен поглед върху света. Той беше българинът, покорил цял свят със своя талант и отдаденост- Христо Явашев (Кристо). Той взимаше пейзажи, сгради, малки и големи предмети, смесваше ги с мечтата си да направи възможно това, което изглежда невъзможно, и създаваше своето изкуство, категоризирано като Environmental Art.

Христо Явашев - човекът, който ходеше по вода 2

Наскоро се разделихме с него, но творбите му остават в историята и в спомените на милиони, насладили се на удивителните му арт проекти. Макар и умишлено физически краткотрайни, те ще останат в паметта на света завинаги. Известната медия “Ню Йорк Таймс” публикува дълга статия за Кристо, озаглавена “Артистът, който опаковаше и окачваше в епични мащаби”. Телевизия “Ал Джазира” го нарича “артистът, който опакова света”. А Би Би Си пише: “Шекспир беше казал, че целият свят е сцена, а Кристо ни показа, че светът е галерия на изкуството.” От френския Национален център за изкуство и култура “Жорж Помпиду” наричат Кристо “вълшебник”, чието “изключително творчество” беше “съществено за историята на съвременното изкуство”.

Христо Явашев - човекът, който ходеше по вода 4

Всички тези признания не са случайни, тъй като през целия си съзнателен живот, Кристо създаде невероятни произведения, трогнали хиляди хора по света. Някои от тях са Опакованият фонтан и средновековна кула в Сполето, Опакованият бряг Литъл Бей в Сидни, Завесата в долината Рафъл, Бягащата ограда в Калифорния, Обградените острови в залив Бискейн в Маями, Опакованият Райхстаг в Берлин, Плаващите кейове в езерото Изео, Италия. Проекти мащабни почти толкова, колкото и креативното му съзнание.

Триумфалната арка – заветът на Кристо

Изричното желание на Христо и неговата любима съпруга – Жан Клод е тяхната работа да бъде продължена и след смъртта им. Последният проект на Кристо е опаковането на Триумфалната арка в Париж. Той трябваше да бъде осъществен през сепетември тази година, но работата по него бе спряна заради пандемията. Въпреки това сътрудниците на Кристо са планирали един от символите на френската столица да осъмне опакован на 18 септември 2021 г. – година и 4 месеца, след като и двамата му създатели вече не са сред живите.

Христо Явашев - човекът, който ходеше по вода 5
Проект за опаковане на Триумфалната арка, снимка: https://www.bnr.bg/

Историята на един шедьовър

Пандемията отложи и още един проект в памет на Кристо – изложба, посветена на времето, което художникът и съпругата му са прекарали заедно в Париж. Експозицията трябваше да отвори врати в центъра “Помпиду” през март. Тя ще бъде открита на 1 юли и ще остане там до края на октомври. В изложбата е включена и историята на проекта “Опакования Пон-Ньоф” – скици, колажи, макети и планове, свързани с мащабния проект на Кристо и неговата съпруга.

Христо Явашев - човекът, който ходеше по вода 6
Опакования Пон-Ньоф, снимка: http://epicenter.bg/

И Италия “опакова” в памет на Кристо

На 15 юни жителите на италианския град Бишелие осъмнаха с опакован театър в чест на Христо Явашев. Директорът на трупата заяви, че идеята е не само да се почете Кристо, но и да се привлече вниманието на публиката към трудностите, пред които са изправени театрите и културата в Италия заради пандемията от Ковид-19.

Литографии и фотогравюри в Софийска градска галерия

Христо Явашев - човекът, който ходеше по вода 7
снимка: http://www.sghg.bg/

Няма как и България да не отдаде почит на родния артист Кристо. Експозицията ще продължи до 19-ти юли и съдържа пет литографии и фотогравюри на проекти, част от колекцията на галерията, придобити през 2015 г. Тогава, за първи път у нас бе представена изложбата “Кристо и Жан-Клод: графики и обекти (1963-2014)”. Тя бе реализирана с личното съдействие на артиста, който я предостави безвъзмездно за експониране в галерията. Големият художник ще бъде почетен и с изложба във филиала на Националната художествена академия в Бургас. Експозицията „Кристо. Ранни етюди” е подредена в Магазия 1 на пристанищен комплекс в морския град от 25 юни. Там са поставени учебни рисунки и акварели на Христо Явашев от времето, когато е бил студент в НХА (1953 – 1956). Творбите са от музейната сбирка на академията, която освен учебни етюди притежава и колекция от постери на Кристо и Жан-Клод – автентично автографирани и подарени на Академията от авторите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Вие успешно се абонирахте за нашия Нюзлетър!

Възникна грешка при изпращането на данните. Моля опитайте отново!

Съгласен съм, предоставените от мен лични данни да бъдат обработвани от Руал Травел за целите, посочени в Общите условия.