fbpx Skip to main content
Как фонтанът “Ди Треви” работи за бедните

Как фонтанът “Ди Треви” работи за бедните

Протези, часовници, гривни, пръстени и чипове за покер … – това са само част от необичайните предмети, които служители на Acea в Рим вадят от прочутия фонтан „Ди Треви” (La Fontana di Trevi) всеки понеделник, сряда и петък точно в 8 ч. сутринта. Освен тях през миналата година те извадиха и монети на обща стойност 1.6 млн. евро – рекордна сума за последното десетилетие. Всички те ще бъдат дарени на бедните.

Традицията повелява

Миналата година бе рекордна за Рим и по брой туристи, посетили италианската столица – 35 милиона. Бароковият фонтан е едно от най-посещаваните места, а традицията повелява да хвърлиш монети във водите му. Смята се, че тя произлиза от стар езически ритуал да се търсят любов, благословия, късмет, духовна енергия и защита от боговете и водните духове. За него си спомнят група германски интелектуалци, които посещават „Ди Треви” през 18 век и хвърлят във водите му монети като дар на водните богове.

Как фонтанът "Ди Треви" работи... 1
Източник: PIXABAY

Заслугата за възраждането на традицията Рим дължи на германския археолог Волфганг Хелбиг, който обикаля Италия и живее във Вечния град в края на 19 и началото на 20 век. Като видна фигура в интелектуалните среди, той моли всички свои гости да хвърлят монети във фонтана като символичен жест за сбогом и обещание за завръщане.

Славата на фонтана прехвърля границите на Ботуша с излизането на филма „Три монети във фонтана“ през 1954 г., който разказва за три американки, които търсят любов и щастие в Рим, разчитайки на тази традиция. Сцената на къпещата се в „Ди Треви” Анита Екберг от емблематичната италиано-френска продукция на Фредерико Фелини „Сладък живот” (La Dolce Vita) от 1960 г. се превръща в икона на световното кино.

Как фонтанът "Ди Треви" работи... 2
Източник: PIXABAY

Трите улици

Фонтанът е разположен в центъра на малък площад, откъдето започват три улици (tre vie) – Via De’Crocicchi, Via Poli и Via Delle Muratte. Името си дължи и на латинската дума trivium, която означава пресичане на три пътеки или пътища. Според някои историци фонтанът е построен на мястото, където римският генерал Марк Випсаний Агрипа открил извор през 1 в.пр.н.е., използван от римските граждани. Тук е и крайната точка на Аква Виго – един от единадесетте акведукта, които в продължение на 400 години пълнили термите и снабдявали Рим с прясна вода.

Прочутото съоръжение, залепено за двореца Поли, е проектирано от Никола Салви по поръчка на папа Климент ХII. Малко след строителството му обаче, той умира и за довършването му е привлечен Джузепе Панини, а скулптурите са дело на Пиетро Брачи. Фонтанът „Ди Треви” е открит през май 1762 г.

Как фонтанът "Ди Треви" работи... 3
Източник: PIXABAY

Палацо Поли

Фонтанът краси задната фасада на Палацо Поли (Palazzo Conti di Poli) на името на последния му собственик – херцога на Поли Джузепе Лотарио Конти. Самата сграда е издигната през 1566 г. и преминава в ръцете на различни благородници, които оставят своя отпечатък върху архитектурата ѝ. През 1678 г. имотът е купен от Лукреция Колона, съпруга на херцога на Поли. Неговият син – херцог Стефано Конти, разрешава през 1730 г. разрушаването на централната част на сградата, за да се изгради фонтанът Треви.

През следващите години дворецът се превръща в любима резиденция на известни личности, като художниците Франческо Мано и Джоузеф Севърн, поетите Питър Корнелиус и Джузепе Джоакино Бели. В 1834 г. той е нает от принцеса Зенаида Волконски и става място на пищни балове и литературни вечеринки с участието на руски и италиански интелектуалци, сред които руският писател Николай Василевич Гогол.

Дворецът днес е приютил Централния графичен институт.

Как фонтанът "Ди Треви" работи... 4
Източник: PIXABAY

Пари за надежда

Всяка монета от фонтан „Ди Треви” е символ на надежда, единство и добра воля. Средно по 3000 евро на ден изваждат от водите му служителите на Асеа. След старателното им почистване парите се даряват на благотворителната организация на Римокатолическата църква „Каритас” и се влагат в различни социални програми – за храна, дрехи и подслон на бедстващи хора.

Италианските власти се колебаят дали да не ограничат достъпа от туристическата атракция, заради десетките случаи на вандализъм и къпане във фонтана. Идеята е да се издигна прозрачна бариера около бароковия паметник, за да бъде защитен от посегателства. Проектът срещна силната съпротива на римляните, които считат, че това би опетнило автентичността на шедьовъра.

Всичките ни предложения за пътуване до Рим, може да откриете ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.