fbpx Skip to main content
Какво прави скандинавците щастливи

Какво прави скандинавците щастливи

За нас, жителите на Балканите, Скандинавия е мистично звучащото име на онази част от Северна Европа, която включва Норвегия, Швеция и Дания. Ако към тази конфигурация добавим Финландия, Исландия, Гренландия и Фарьорските острови, говорим за т.нар. Северни страни, обединени от общата викингска история, саамска култура, уникалния дизайн и архитектура, северното сияние, среднощното слънце и живописните фиорди.

Какво прави скандинавците ... 1

Римският историк и общественик Плиний Стари пръв използва името „Скандинавия”, позабравено до началото на 18 век, когато университетски преподаватели усилено прокламират споделената история, митология, традиции, изкуства и култура на Дания, Швеция и Норвегия. До политическо обединение на трите кралства така и не се стига дори и в началото на 19 век, когато този въпрос е особено актуален в контекста на Наполеоновите войни.

Въпреки че скандинавците понасят стоически арктическия студ през „тъмните месеци” и имат репутацията на сдържани, социално отдалечени хора, те са адски щастливи. Вече десетилетие тази славна компания от Севера е в челните редици на Световния доклад на ООН за щастието* и лидер в Индекса на просперитета, базиран на допитване на Gallup World Poll в 110 държави.

Какво прави скандинавците ... 2

Каква е тайната на скандинавското щастие

Търсим отговора в датската концепция за hygge – споделеното време за удоволствия с близки и приятели, във финландското схващане за sisu – безстрашие, решителност, сила на волята за преодоляване на бедствие, и в шведското разбиране за fika – начин за „презареждане батериите” с чаша кафе и сладкиши в семейна среда или в компанията на приятелите или колегите. Може би причината е дългата и сурова скандинавска зима, която от векове сближава местните общности, които търсят социална подкрепа в общуването. Или причината е, че са биологично предразположени да бъдат щастливи – учените са категорични, че генетиката е важна за удовлетвореността от живота.

Какво прави скандинавците ... 3

Всяка година доклада на ООН пишат експерти в областта на икономиката, психологията и статистиката, които с общи усилия измерват благосъстоянието на хората по света през призмата на шест променливи – брутен вътрешен продукт, здраве и продължителност на живота, както и възприеманото от гражданите ниво на доверие, щедрост и свобода. Шест поредни години Финландия оглавява класацията, плътно следвана от Дания и Исландия. Швеция и Норвегия са съответно на шеста и седма позиция.  

Можете ли да издържите да не виждате слънцето шест до седем седмици? Или четири месеца? Това е истинският живот за скандинавците, които имат поне седем причини да бъдат щастливи.

Какво прави скандинавците ... 4

Седем причини за щастието на северняците

Доверие

Социалното сближаване, което поражда доверие, има водещ принос за щастието на северняците. Проучване установи, че то е от съществено значение за по-бързо възстановяване от кризата на една държава. Сътрудничеството е от решаващо значение за хората, които живеят в сурова среда или са изправени пред природни бедствия. Високото ниво на доверие между гражданите прави намирането на решения по-ефективно.

Основната причина за щастието на скандинавците е доверието и сигурността, смята Хенрик Йепесен, туристически блогър от Дания. Според него хората са спокойни, че дори и да загубят работа, да ги сполети болест или друго житейско събитие, те ще получат адекватна помощ и грижа.

Какво прави скандинавците ... 5

Качествени публични услуги

Данните показват, че хората са по-удовлетворени от живота в страни с високо качество на институционалните услуги. Скандинавските правителства са известни с ефективното усвояване на данъчните приходи, насочени към основни политики, които ефективно облагодетелстват гражданите им. Пример е шведският кабинет, който от 2000 г. строго контролира бюджета си и всяка година формира 1% бюджетен излишък.

Да си скандинавец има много предимства – безплатно образование и здравеопазване, добри пенсии, щедри родителски отпуски, издръжка за болни и хора с увреждания, солидни обезщетения за безработица и т.н.

Какво прави скандинавците ... 6

Баланс между личен живот и работа

Балансът между личния живот и работата е ключът към щастието за скандинавците. Изследване на Expert Market сочи, че норвежците работят средно по 1424 часа годишно, което е доста по-малко от повечето развити икономики. Много офиси и предприятия в Дания затварят преди 17:00 часа, а работата през уикенда е забранена. В Дания, Швеция и Норвегия действат закони, които налагат минимум пет седмици платен годишен отпуск.

Живот на открито

Хората от Севера живеят с тъмните месеци през последните 10 000 години, но не стоят затворени в домовете си през дългата зима, въпреки сковаващия студ. Те са винаги навън, независимо от температурата. Своето преклонение към спиращата дъха природа на Скандинавия те показват чрез трекинг, колоездене, ветроходство, плуване през лятото, кучешки впрягове, скутери, ски бягане и ходене със снегоходки през зимата.

Какво прави скандинавците ... 7

Ранно пенсиониране

Скандинавците могат да се пенсионират още на 62-годишна възраст. С осигурена пенсия от държавата те посвещават златните си години на доброволчеството, на хобитата си, на пътуванията и различни други занимания. 

Ваканция и пътуване  

Скандинавците са най-пътуващите хора на планетата и заради продължителните платени годишни отпуски – 25 дни. С официалните празници те набъбват до 41 дни в Швеция и Финландия, и до 34 дни – в Дания.

Пътуванията, особено до тропически дестинации през тъмните месеци, се стимулира от работодателите и държавата – релаксиращата промяна е превенция срещу депресия. 

Какво прави скандинавците ... 8

Северното сияние

Ослепителното Северно сияние, известно като Aurora Borealis, е едно от най-вълшебните природни явления, което се наблюдава от края на август до средата на април само в тези географски ширини. Най-добрите места за наблюдение на това светлинно шоу на Майката Природа в Норвегия са Тромсьо, Нарвик, Киркенес, Алта, Нордкап, Лофотен и Бодьо. Финландска Лапландия е известна със зашеметяващите си природни пейзажи и е едно от най-добрите места за наблюдение на северното сияние, като Рованиеми, Саариселка, Леви и Инари. Природният феномен в Швеция се вижда най-добре от Кируна, Юкасъярви, Скай станция „Аврора” и Национален парк „Абиско”. Изборът в Исландия зависи от маршрута на пътуване – Рейкявик, Национален парк Thingvellir, Ледниковата лагуна Jökulsárlón и Акурейри.

Какво прави скандинавците ... 9

Възможностите да се докоснете до Скандинавия са безбройни – да плавате около фиордите, да видите дивата природа, да катерите планини или да посетите северните столици. Всички предложения на Руал Травел за екскурзии до скандинавските страни може да намерите ТУК.

*През 2013 г. Общото събрание на ООН прие Резолюция 66/281, с която 20 март е обявен за Международен ден на щастието.

снимки: PIXABAY

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.