fbpx Skip to main content
Какво трябва да знаем за Австралия

Какво трябва да знаем за Австралия

Кенгура, коали, Аустрелиън оупън, операта в Сидни – ако това са нещата, които знаете за Австралия, а планирате пътуване до там, тази статия ще ви бъде доста полезна. Тук ще откриете ценна информация за Вашето първо посещение в най-отдалечения континент.

Защо Австралия е различна

След отделянето си от древния суперконтинент Гондвана, Австралия се отдалечава от останалата суша и в продължение на над 30 млн. години остава изолирана и обградена с вода. Днес знаем, че именно това е предпоставка за еволюцията там на видове, които не се срещат никъде другаде по-света. Най-характерни са двуутробните представители на животинския свят като кенгуруто и коалата. Изключително интересни са и яйценосните бозайници като птицечовката и ехидната.

Австралия е единствената държава, която заема цял континент. Със своите 7,7 млн. кв.км. тя е и шеста по големина в света. Името ѝ идва от латинското Terra australis incognita, което значи „южна непозната земя“. Местното население, аборигените, се заселват по тези земи преди повече от 40 000 години.

През 17 век на бреговете на Австралия акостират първите европейски кораби. През 1606 г. холандският мореплавател Вилем Янц го открива в търсене на морски път към Индия. Около 40 години по-късно Европа вече знае доста повече за тези земи, благодарение на Абел Тасман, който ги проучва по-детайлно и открива остров Тасмания (по-късно наречен на него). От 1770 г. континентът е владение на Англия и част от нейната колониална империя.

Ето няколко полезни факти

Как да стигнем до там

Държавата на кенгурата се намира точно от обратната страна на Земното кълбо спрямо България. Важно е да знаете, че за да стигнете до нея, трябва да се подготвите за около 30-часов полет. Полетите обикновено са с две прекачвания, които могат да бъдат в Истанбул и Сингапур, Берлин и Сингапур и т.н.

За да посетите Австралия, ви е нужна виза и задграничен паспорт. Туристическите и бизнес визите важат три месеца.

Какво е времето

На територията на държавата се намират много пустини, разположени в централната и западната ѝ част. Северните ѝ части са с тропически климат, а южните – с умерен. При планирането на почивката си обърнете внимание, че там сезоните са обратни на нашите. Добре е да знаете, че лятото е от декември до март със средни температури от 29 градуса, а зимата – от юни до август със средни стойности на въздуха от 13 градуса. Времето е по-студено в южните части, а по-меко – в северните. Най-активен туристически сезон е лятото, но няма да сгрешите и ако планирате екскурзията си за австралийската пролет.

Часова разлика

Полезно е да знаете, че Австралия е разделена на три часови зони. Източната австралийска часова зона включва основните градове: Канбера, Сидни, Бризбейн, както и Куинсланд, Нов южен Уелс, Тасмания и др. Зоната е +10 часа спрямо Гринуич.

Централната часова зона включва градове като Аделаида и Дарвин. Централно-австралийското време е с 9:30 минути разлика от Гринуичкия меридиан.

Западната часова зона включва Западна Австралия и град Пърт. Часовете, които се прибавят към Гринуичкото време, тук са 8.

Не е трудно за изчисление, когато знаете, че спрямо България съответно трите зони са: +7 часа, +6,5 часа и +5 часа.

Коя е столицата

Административната столица на Австралия е Канбера, но това, както може би знаете, нито е най-популярният, нито най-големият град. По територия той се нарежда едва на 8-мо място в държавата. За столичната позиция в началото на миналия век се конкурират Мелбърн и Сидни. За да се сложи край на този спор, е взето соломоновско решение и честта е оказана именно на Канбера, който дори няма излаз на океан.

Сидни и Мелбърн остават две от общо осемте столици на различните австралийски щати, както и две от най-посещаваните туристически дестинации с интересни забележителности и впечатляваща архитектура.

Интересни факти, които може би не знаете

  • Широчината на Австралия е приблизително равна на разстоянието от Лондон до Москва;
  • В страната е забранено да се внасят животни, тъй като местната фауна е много специфична и нехарактерни за нея организми могат да нарушат био баланса;
  • На континента живеят над 170 вида змии, от които поне 100 са отровни;
  • Страната води в класацията за най-много овце на глава от населението: по три овце се падат на всеки човек;
  • Големият бариерен риф е не само най-голямата коралова система в света, но и единственият жив организъм, видим от Космоса.

Следете блога на Rural-travel, за да знаете повече за своите мечтани дестинации!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Вие успешно се абонирахте за нашия Нюзлетър!

Възникна грешка при изпращането на данните. Моля опитайте отново!

Съгласен съм, предоставените от мен лични данни да бъдат обработвани от Руал Травел за целите, посочени в Общите условия.