fbpx Skip to main content
Какво трябва да знаем при пътуване в Румъния?

Какво трябва да знаем при пътуване в Румъния?

Със затоплянето на времето и идването на пролетта се пробужда цялата природа и навярно и желанието у нас да пътуваме. Но често може да се случи, че нямаме времето, възможността да си вземем почивка от работа или средствата да планираме по-голямо или по-далечно пътуване. Такива моменти ни дават шанса да опознаем собствената си родина или съседките ни. Какво по-хубаво от това да си организираме разходка до някоя от съседните ни държави – несъмнено има какво да се види, а най-хубавото е, че можем да го направим с автомобил или автобус, без нуждата да се качваме на самолет. Въпреки това, ако самото пътуване не е любима ваша част, лесно можете да организирате бърз полет. 

В днешната ни блог статия ще Ви разкажем малко повече за северната ни съседка Румъния, какво можете да видите там, както и какво трябва да знаете преди да планирате пътуване. 

Какви забележителности можем да разгледаме в Румъния?

Планираме ли пътуване в Румъния, то трябва да знаем, че в тази страна има много и любопитни неща, които можем да видим. 

  • Букурещ 

На първо място поставяме столицата. Букурещ е един от градовете, които си заслужава да бъдат посетени. Преплитането на красотата на историята и традициите, проличаващи си дори в архитектурата и в интересни кътчета от града с модерното, с динамиката на съвременния свят е несъмнено чудна комбинация. 

Какво трябва да знаем при пътуване в Румъния? 1
  • Брашов

На второ място ще споменем още един знаменит град в Румъния – Брашов. Самият град е  като излезнал от приказка – готическата архитектура, духът на историята и красотата на миналото царят навсякъде из града. Любопитно нещо, което можете да видите в Брашов е улицата Strada Sforii – най-тясната улица в Европа, със средна ширина само 123 см. 

Какво трябва да знаем при пътуване в Румъния? 2
  • Замъкът Бран 

Този замък се намира в село Бран, в близост до Брашов, затова ако планирате да разгледате красивият град, то на всяка цена се отбийте и до замъка – на само около 30 км. Този замък е известен, с това че там е живял Влад Цепеш – прототипа на Граф Дракула. Днес замъкът е превърнат в музей, който спокойно можете да разгледате. 

Какво трябва да знаем при пътуване в Румъния? 3
  • Сармизегетуза

Тази антична крепост, обект на Световното наследство на ЮНЕСКО е едно от величията, които непременно трябва да посетите. Съдържа общо 6 крепости, мощта и силата се усещат при пръв поглед. Освен с военна цел, тя има и свещено предназначение – едно от светилищата на даките (​​севернотракийски племена обитавали области в днешна Влахия)

Какво трябва да знаем при пътуване в Румъния? 4
Снимка: Wikimedia Commons, Автор: Cosmin Stefanescu
  • Трансфъгърашкото шосе
Какво трябва да знаем при пътуване в Румъния? 5

Не на последно място споменаваме известният път Трансфъгърашкото шосе. 

Несъмнено сте виждали снимки на извиващият се в зеленината път. Ако сте любители на разходките с коли, то можете да включите това шосе в пътуването си. 

Какво трябва да знаем при пътуване в Румъния?

Актуалната тема с Ковид-19 все още доминира мислите ни, когато планираме пътуване. Но бъдете спокойни – за български граждани вече не се изисква документ (сертификат или тест) за влизане в Румъния. Това е едно от притесненията, които отпадат. Изисква ни се само паспорт или лична карта, за да преминем границата. За там ще ни е нужна местната валута – румънска лея. 

Какво трябва да знаем при пътуване в Румъния? 6

Хубавото на Румъния е, че е близо до България, няма часова разлика и можем да пътуваме по всяко време до там. Ако планирате да пътувате през Видин, то първата Ви спирка може да бъде Крайова или Калафат – отново два града, които си заслужават да бъдат разгледани. Повярвайте, Румъния крие толкова много красота и история във всеки един свой кът. Дори да планирате пътуване само за един уикенд, ще искате да се върнете отново, за да се насладите на всички тези прелестни места, които Ви очакват. 

Ако имате нужда от съдействие при планиране на пътуване до Румъния можете да разгледате нашите предложения за екскурзии на rual-travel.com. Очакваме Ви! 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.