fbpx Skip to main content
Коледните базари  във Виена – едно незабравимо изживяване

Коледните базари във Виена – едно незабравимо изживяване

Коледните базари и с какво ги свързваме?

Коледният базар (известен и като Christkindlmarkt, Christkindlesmarkt, Christkindlmarket или Weihnachtsmarkt) е уличен пазар, който се организира в германоезичните страни в дните около коледните празници. Свързва се с обичая да празнуваме раждането на Божия син, а именно – Коледа. За пръв път такива пазари са организирани в Германия, Австрия, Южен Тирол и Елзас, но не в такъв бляскав и пищен вид, в който ги виждаме днес.

Коледните базари  във Виена - едно незабравимо изживяване 1
Типичен коледен базар на един от градските площади.

Предшественикът на коледните базари

Днес коледни базари има в повечето големи европейски градове. Те са резултат от развитието на това събитие, чиято първа проява е още през Средновековието в немско говорящата част на Европа. За предшественик на коледните базари се смята виенският „Декемврийски пазар” /”December market”/, проведен за пръв път през 1294 година.

Коледните базари във Виена - едно незабравимо изживяване 2
Малка част от предлаганите лакомства.

Корените на виенския коледен базар

През 1294 г. император Албрехт I дава на виенските търговци привилегията да организират Декемврийски пазар за населението на града. Това начинание се пренася и на други места. Първият писмено документиран базар от този тип е този в Bautzen през 1384 г. Обратно във Виена, през XVI век се доближаваме съвсем до съвременния изглед на коледните базари – тогава така нареченият „Базар на Томас” /Thomasmarkt/ е проведен не просто по някое време през декември, а именно около Коледа и Нова година.

Коледните базари във Виена - едно незабравимо изживяване 3
Двореца Белведере в своята коледна украса.

Какво представлява коледният базар?

Освен традиционните стоки като текстил и бакалски продукти, той предлагал и вкусни джинджифилови хлебчета и сладкиши, които се приготвят от домакините специално за коледните празници. Около 200 години по-късно пазарът е преименуван на „Базарът на Бъдни вечер” /Weihnachtsmarkt/. Въпреки промените в името, самата концепция не е се променила – още от самото начало базарът е бил запазено място само за малки търговци –  хората, които осигурявали стабилни доставки на стоки за града и в най-трудните времена.

Коледните базари във Виена - едно незабравимо изживяване 4
Коледният базар пред кметството на Виена.

Къде се провежда коледният базар?

В много градове в Германия и Австрия началото на Коледните пости се възвестява именно чрез отварянето на такъв коледен базар, наречен “Weihnachtsmarkt”. Още от тогава тръгва и традицията той да се провежда на градските площади и съседните на тях пешеходни зони и посредством външни щандове да предлага храна, вода и най-различни предмети, свързани с Коледа.

Коледните базари във Виена - едно незабравимо изживяване 5
Ръчно изработени играчки за елха.

Песни, танци и лакомства

В духа на коледните празненства всичко е придружено от песни и танци. На много места се поставят и театрални представления със сюжети от Новия Завет (най-често раждането на Божия син Исус Христос в Назарет). Неделима част от всеки коледен базар са аранжираната сцена на раждането на Исус Христос, традиционните павилиони, предлагащи коледни сладки и други лакомства – щолени, вурстове, топло греяно вино или специален пунш, десетки ръчно изработени предмети, различни украшения, играчки и орнаменти за коледната елха, книги и пр.

Коледните базари във Виена - едно незабравимо изживяване 8
Коледно барбекю

Магията на Коледа

Oт създаването си през Средновековието до днес, коледните базари са неделима част от празника, една от магиите на Коледа. Това е мястото, където коледният дух ще завладее всеки участник, без значение от пол и възраст. Днес Виена оживява по неповторим начин през последните месеци от годината. Коледните базари из площадите на австрийската столица започват още от средата на ноември и омайват с аромата, звуците и светлините си.

Коледните базари във Виена - едно незабравимо изживяване 7
Източник: visitingvienna.com (Weihnachtsmarkt Schloß Schönbrunn 2021 © www.weihnachtsmarkt.co.at; Photo: FOTOFALLY)

Коледа пред двореца Шьонбрун

Най-големите базари са разположени на площада пред кметството и при двореца Шьонбрун. Тъй като Виена е и една от основните сцени на европейската класическа музика, именно тук ще имате възможност да се насладите и на някой от десетките класически концерти, изпълнявани на открито из целия град. Разбира се организаторите традиционно предвиждат забавления за децата, като огромни ледени пързалки за кънки, както и коледните работилници.

Коледните базари във Виена - едно незабравимо изживяване 8
Шьонбрун
Източник: visitingvienna.com

Пътувайте до Виена и изживейте една незабравима Коледа!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.