fbpx Skip to main content
Кристалните фонтани на Шанз-Елизе

Кристалните фонтани на Шанз-Елизе

Шанз-Елизе – прочуто име, носещо титлата на един от най-известните булеварди в света, част от централните булеварди в Париж. Името му в буквален превод означава „Елисейските полета“ – митично място, идващо от древногръцката митология. Смятало се, че там в блаженство почиват душите на загиналите герои.

Кристалните фонтани на Шанз-Елизе 1

С днешният си облик Шанз-Елизе се сдобива едва през XIX век, когато Осман решава да реконструира града и разширява тогавашните малки, тесни улички. Така се появява новата рамка на Париж, чийто лайтмотив е създаването на ред, геометрия и здравословна, проветрива среда. Широките булеварди с дървета от двете страни, на които днес се възхищават милиони туристи, са проектирани по това време – инсталирали се бронзови фенери, били изградени театри, кафенета, ресторанти и пр.

Кристалните фонтани на Шанз-Елизе 2

Новите фонтани на Шанз-Елизе

Шанз-Елизе наскоро се сдоби с поредната си бляскава атракция. През месец Март бяха открити шест въртящи се фонтани, покрити с разкошни Сваровски кристали.

Кристалните фонтани на Шанз-Елизе 3

Интересни факти за кристалните фонтани

Фонтаните са изградени от бронзова основа, с височина 13 метра. Структурите са направени така, че всяка от тях има централен бронзов пилон, върху който са окачени три разклонения. По тези страни са разположени кристалите, които вечер засияват от различни цветове. Под светлините на светодиодите кристалите сякаш оживяват. От тях се стича вода, вливаща се в басейна. Конструкцията се върти с темпото на пешеходците, които ѝ се наслаждават. Бляскавите, тринадесетметрови украшения на Шанз-Елизе, са първата публична инсталация, която използва Сваровски кристали на открито.

Кристалните фонтани на Шанз-Елизе 4

Историята зад бляскавите постройки

Идеята за създаването на тези величествени постройки е на двамата братя Ронан и Ерван Бурулек. Дизайнерите са включили общо 3060 кристала в своето произведение. Дори през деня кристалите улавят слънчевата светлина и я пречупват, също като гигантски полилеи. Фонтаните заобикалят края на кръговото движение, в близост до Триумфалната Арка.

Кристалните фонтани на Шанз-Елизе 5

По информация от други източници, става ясно, че идеята на братята е свързана със синхронизирането на историческата атмосфера на Шанз-Елизе и изтънчеността на материалите, от които са изработени фонтаните. Двамата са избрали кристал, подобен на вече използваните в други архитектурни забележителности. Истинска наслада за очите!

Насладете се и Вие на най-новата атракция на Шанз-Елизе и се запознайте с големите забележителности на Париж заедно с професионалните ни екурзоводи! Офертите ни ще намерите ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.