fbpx Skip to main content
Легендата за Дядо Коледа

Легендата за Дядо Коледа

Ухание на ябълков пай с канела, джинджифилови бисквитки, бляскави украси и… подаръци! Само след броени седмици ще настъпи един от най-светлите и красиви празници за християнското семейство – Коледа. Разбира се, едно от първите неща, които ни идват на ум е Дядо Коледа! Но откъде идва славата и първообразът на белобрадия старец? Нека разберем…

Легендата за Дядо Коледа 1

Легендата за Св. Никола или… Дядо Коледа

Историята за Дядо Коледа е колкото мит, толкова и истина. Говори се, че зад образът му стои Свети Никола, епископ, който живял в Европа през IV век. Той бил известен сред хората с добрите си дела, които вършел, затова всички го обичали. Облечен в червени епископски дрехи той тайно раздавал подаръци на хората или поне това разказва една от легендите за белобрадия старец. От там идва и червеното облекло, с което той е илюстриран в безброй картинки.

Легендата за Дядо Коледа 2

Интересни са измененията на името му в различните държави. В англоговорящия свят например го наричат Санта Клаус, но от къде идва то? От Холандия. Холандците съкращавали името Sint Nicolaas до SainterKlaas. Пренасяйки образът в различните култури, всяка от тях оставила отпечатък върху историите за Св. Никола, името се изменило и вече е познато на всички, по цял свят като Санта Клаус.

Легендата за Дядо Коледа 3

За първи път в САЩ добрият старец се появява през 1773 г., откъдето тръгват и първите илюстрации за това как всъщност изглежда той. Някои смятат, че образът е патент на „Кока-Кола“, но истината е, че Джон Пинтард, член на “Нюйоркското историческо дружество“ пръв представя картина с изобразеният Санта Клаус. Митът гласи, че той живее в Лапландия, където заедно със своите верни помощници – джуджета и феи – правят подаръците за послушните деца, а в навечерието на Бъдни вечер той обикаля с шейната си, управлявана от девет елена, за да достави подаръците и да зарадва всички хора по света.

Легендата за Дядо Коледа 4

Легендата за червените чорапи, окичени на камината, също тръгва от историите за Свети Никола. Тя разказва, че навремето в Италия живял богат благородник, който след смъртта на любимата си похарчил цялото богатство, което имал. Един ден обаче, когато трите му дъщери трябвало да се омъжват, те нямали зестра, която да дадат на семействата на избранниците им. Дъщерите се грижели за къщата, храната, прането. Една вечер решили да прострат чорапите си над камината, за да може огънят да ги изсуши. Свети Никола разбрал за нещастието на семейството, отишъл да ги посети и, когато видял закачените чорапи, решил да спусне от комина на камината три кесии с жълтици, които се озовали в прането на дъщерите. След този ден момичетата можели да се омъжат спокойно, а баща им бил най-щастливият човек на света.

Легендата за Дядо Коледа 5

Ето от къде идват днешните традиции, които всички християнски семейства, та дори и хора по света, които изповядват различни религии, спазват по време на Светлия празник. Украшения, сладки и семейна топлина – всичко това се случва на Коледа. Децата окичват червени чорапи около камината, пълни с коледни лакомства, оставят се подаръци под елхата, за да зарадваме най-близките си.

Опознайте коледното вълшебство в редице европейски градове с програмите ни! Защото, както Свети Никола ни показа, на Коледа стават чудеса 🙂

Легендата за Дядо Коледа 6
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.