fbpx Skip to main content
Мистиката на белите нощи – къде и кога можем да им се насладим?

Мистиката на белите нощи – къде и кога можем да им се насладим?

Що за явление е полярният ден?

По света има стотици чудеса и неземно красиви места. Едно от тези специални явления е полярният ден. Той настъпва в най-северните или най-южните райони на Земята. Полярният ден е следствие от наклона на плоскостта на земния екватор към плоскостта на земната еклиптика. Тези закономерности са причината северният и южният полюс да бъдат обърнати към слънцето за 6 месеца. Слънцето не залязва или залязва за съвсем малко, а стои над хоризонта. Ако Слънцето е отчасти закрито се наблюдават бели нощи.

Незалязващото слънце

Къде се случва?

Вече стана ясно, че феноменът е характерен за полярните кръгове. Ето и страните, където нощите никога не идват, а Слънцето свети повече от 24 часа:

  • Русия, Санкт Петербург

В царският град белите нощи са повече от уникални, може дори да се каже, че са запазената му марка. Няма по-романтично място на Земята от Санкт Петербург през този период. Ежегодно престижните опера и балет организират фестивалите „Звездите на белите нощи“ и „Алени платна“, които впечатляват хилядите туристи и жители с невероятните си светлинни шоу програми, фойерверки, спектакли, музика и куп други забавления. Още от месец май можете да станете свидетели на това величествено явление, но най-изразени са белите нощи от средата на юни до средата на юли.

Празненства по време на белите нощи в Санкт Петербург
  • Аляска

Аляска се изпълва с туристи – любители на фотографията, хора търсещи приключение – всеки път, щом настъпи периодът на белите нощи. Истинско вълшебство!

Уникалността на Аляска
  • Канада

В Инувик, най-северният град на Канада, може да наблюдавате как Слънцето не залязва цели 56 дни! Характерно за този град е, че сградите са боядисани в различни и пъстри цветове, за да компенсират тъмнината през зимните дни.

Полярен ден над Инувик

Няма да сме далеч от истината, ако кажем, че Скандинавските страни са родината на полярните дни, северните сияния и много други природни явления. В Норвегия, например, полярните дни превръщат пейзажа в истинска приказка – необятното море потънало в лек здрач. Невероятно!

Бели нощи в Норвегия – приказно!
  • Финландия

В Хелзинки, столицата на Финландия, през зимата може спокойно да се разхождате на светло из улиците дори и след 22:00 ч. И няма да бъдете сами! Хората там се възползват възможно най-много от светлината, парковете са пълни с групи младежи, които се веселят, а децата огласяват детските площадки.

Красив нощен хоризонт във Финландия

Как да се подготвим?

Целият този феномен изглежда страхотно. Но, не за всеки човек се отразява особено благоприятно. Ако планирате дълга почивка в някоя от изброените дестинации, по време на белите нощи, е добре е да сте подготвени с няколко неща:

  • Маска за сън;
  • Уверете се, че в стаява Ви има плътни завеси, които да я затъмнят достатъчно.

Вземете тези мерки и бъдете сигурни, че сънят Ви няма да бъде нарушаван. Независимо от промяната в биологичния часовник, обаче, еуфорията от тази различна почивка ще Ви държи будни и няма да усетите чувство на умора.

Мистиката на белите нощи
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.