fbpx Skip to main content
Ваканция на круизен кораб – любов от пръв поглед и спомен за цял живот

Ваканция на круизен кораб – любов от пръв поглед и спомен за цял живот

Ваканцията на круизен кораб няма нищо общо с тази в курортите на сушата. Трябва да сте подготвен, защото информацията, някои правила и мерките за сигурност могат да ви се сторят смущаващи. Препоръчваме ви внимателно да планирате не само онова, което ще сложите в куфара, но и екскурзиите на сушата и бакшишите, които са задължителни за повечето круизни компании.

Ето някои съвети за първия ви круиз:

Резервирайте през опитен агент, ако пътувате за първи път. Това ще ви спести редица главоболия, свързани с купуването на самолетен билет, евентуално закъснение или отмяна на полета, загуба на багаж, настаняване в хотел и трансфер до пристанището. Задължително планирайте полет ден по-рано. Луксозни круизни линии предлагат трансфери от летището или от хотела, които влизат в пакетната цена. Добре е все пак първото ви круизно пътуване да е организирано от А до Я от опитен специалист, на който да се доверите за избора на круизна компания, кабина, дек, екскурзии на брега и разходи, невключени в пакетната цената, като бакшиши, напитки на борда, пристанищни такси и др.

Ваканция на круизен кораб – любов от пръв поглед и спомен за цял живот 1
Celebrity Edge – един от най-изисканите круизни кораби

Проучете националността на вашите спътници. На пръв поглед всички круизи изглеждат еднакво, но различните компании привличат различна аудитория и екипаж. Например, българите обикалят гръцките острови със Celestyal Cruises в компанията на гърци. На борда срещат много сънародници като аниматори, сервитьори и камериери. Официалните езици са английски, гръцки и български. Италианците и испанците пътуват с Costa и MSC Cruises, поради това официалните езици на борда, освен английския, са италианския и испанския. Британците са верни на P&О, Olsen Cruise Lines, Carnival Cruise Line, Saga, Ambassador, Marella Cruises. Аудиторията на AIDA Cruises и на Mein Schiff е предимно немскоговоряща.

Ваканция на круизен кораб – любов от пръв поглед и спомен за цял живот 2
Azamara предлага истински лукс

Американците имат най-голям избор откъм круизни компании, но предпочитанията им са насочени към Royal Caribbean International, Celebrity Cruises и Norwegian (NCL).

Ако търсите истински лукс, се ориентирайте към круизната линия Viking с двете ѝ пасажерски направления Viking River Cruises и Viking Ocean Cruises, към Azamara и Silversea – на Royal Caribbean, и Seabourn, собственост на Carnival.

Добре е и да помислете дали искате да пътувате с деца на борда – имайте предвид, че някои от линиите са само за възрастни, като например тези на Saga Cruises и на Virgin Voyages, които привличат милениали и хипстъри. Два кораба на P&O Cruises – Aurora и Arcadia, са само за пасажери над 18 години. Докато на други, като Disney Cruise Line – дъщерно дружество на The Walt Disney Company,  таргетът са семейства с деца.

Ваканция на круизен кораб – любов от пръв поглед и спомен за цял живот 3
Корабите на Disney,P&O и NCL (отляво на дясно) на пристанището в Антигуа 

Всички круизни компании имат програми, ориентирани към соло круизери – запазена маса в гурме ресторант на борда, отстъпка от цените за екскурзии, за тях се организират чаени партита и различни забавления за необвързани.

Чекиране преди качване на борда. Процедурите са различни  при отделните круизни компании, но е добре да сте на борда поне час-два преди отплаване. Багажът ще остане в специална зона на терминала, затова е добре да сте се погрижили за етикет с името ви. Добре е да имате под ръка  и малка чанта за ръчен багаж с всичко необходимо за първите няколко часа на борда; в най-добрия случай ще намерите куфарите си в каютата малко след отплаване.

Преди да се качите на борда, ще бъдете снимани и рецепционист ще ви издаде круизна карта, с която ще се идентифицирате навсякъде по време на ваканцията – с нея ще отключвате каютата, ще служи като кредитна карта, с която можете да поръчвате услуги на кораба.

Ваканция на круизен кораб – любов от пръв поглед и спомен за цял живот 4
Пристанището в Гран Канария

Поставете телефона си на самолетен режим, резервирайте място в а-ла-карт ресторант. Интернетът на кораба е скъп. Ако не можете без сателитната връзка, купете пакет веднага, щом стъпите на борда. И резервирайте маса в а-ла-карт ресторанта. Препоръчително е да се храните в ресторант, а не на бюфет.

Запознайте се с новия си дом и програмата за деня. Корабът ще бъде ваш дом през следващите дни, така че е добре да го опознаете от самото начало. Едно от първите неща, включени в програмата за деня на отплаване, е запознаването с правилата за безопасност и политиките в случай на авария, боравенето със спасителните жилетки и маршрутите за евакуация. Тренировката е скучна, но задължителна.

След нея е добре да направите обиколка на круизния кораб с опитен гид, който ще разкрие някои любопитни детайли от историята на компанията и на плавателния съд, ще имате достъп и до управленския пулт и машинното отделение.

Ваканция на круизен кораб – любов от пръв поглед и спомен за цял живот 5
Най-горният дек на кораба обикновено е място за релакс и слънчеви бани край басейна

Всеки ден на борда е различен – затова повечето компании издават бюлетин, който описва програмата за деня по часове – от сутрешния фитнес, йога и пилатес, през следобедните занимания по интереси, планираните екскурзии до дрескода за вечерта и вечерните представления в театъра.

И не забравяйте – преди корабът да се откъсне от терминала, изберете най-доброто място за наблюдение. Гледката си струва. Това е моментът, в който вашето пътешествие по вода наистина започва. Препоръчваме да спазвате този ритуал при всяко отплаване, а след това да се присъедините към тематично goodbye party, с които корабът и пасажерите се сбогуват с всяко пристанище.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.