fbpx Skip to main content
Зад кулисите на коронацията

Зад кулисите на коронацията

Два милиарда души по света, поданици на британския монарх, ще празнуват неговата коронация и тази на кралицата консорт в Кралския уикенд от 6 до 8 май. Епицентърът на събитията ще бъде Лондон.

Вековна традиция

Самата коронация е тържествена религиозна церемония, непроменена повече от хиляда години. Според традицията, наложена през последните 900 години, тя се води от архиепископа на Кентърбъри в Уестминстърското абатство. Чарлз III ще бъде 40-ият монарх, коронясан там от 1066 г.

Сутринта на 6 май техни величества ще напуснат Бъкимганския дворец през парадния портал и ще се отправят към абатството, придружени от Кортежа на краля. Чарлз III вероятно ще е облечен във военна униформа вместо по-традиционните бричове и копринени чорапи, носени от неговите предшественици. Двамата с Камила ще пътуват в каретата Diamond Jubilee State Coach, създадена специално за кралица Елизабет II по случай 60-ата годишнина от управлението ѝ през 2012 г. В нея се е возил само предишният суверен, придружен от съпруга си принц Филип или от гостуващ държавен глава.

Ползването на Diamond Jubilee State Coach от Чарлз и Камила нарушава традицията – досега за подобни случаи се използвала Gold State Coach. Тази карета е поръчана през 1760 г. В нея за пръв път се возил крал Джордж III за откриването на парламента през 1762 г. Каретата е използвана за всяка коронация след тази на Уилям IV през 1831 г.

Зад кулисите на коронацията 1
Процесията ще тръгне от парадния вход на Бъкингамския дворец, сн. Royal Family

Процесията ще се отправи надолу по The Mall до Trafalgar Square след това ще се насочи към Whitehall и Parliament Street, преди да завие към Parliament Square и Broad Sanctuary, за да стигне до Голямата западна врата на Уестминстърското абатство малко преди началото на службата в 11 часа.

Важна подробност е, че зоните за наблюдение по маршрута ще бъдат отворени в 6 ч. сутринта. Изпълнят ли капацитета си, хората ще бъдат насочвани към официалните места за прожекции в Хайд Парк, Грийн Парк и Сейнт Джеймс Парк.

Преди кралското семейство към абатството ще се отправят религиозни лидери, официални лица от кралствата на Негово Величество – губернатори и премиери. Министър председателят Риши Сунак ще бъде придружен от съпругата си Акшата Мурти, а пред тях офицер кадет ще носи знамето на Обединеното кралство. След тях местата си в абатството ще заемат крале и кралици, лордове, херцози и други благородници. Част от тях, в чиито ръце са регалиите на Негово и Нейно Величество, ще се отправят към олтара, за да ги положат там.

Зад кулисите на коронацията 2
Част от кралските регалии, сн. Royal Family

Изпратени за службата са над 2000 покани, част от които са за млади хора от благотворителни организации, номинирани от The King and The Queen Consort и правителството на Обединеното кралство. Другите са за над 450 носители на медал на Британската империя, който се връчва за принос или постижения за служба към общността.

Зад кулисите на коронацията 3
Поканата за коронацията, сн. Royal Family

Поканата за коронацията е проектирана от Андрю Джеймисън, хералдик и илюстратор на ръкописи, чиято работа е вдъхновена от рицарските теми и легендата за крал Артур.

Религиозната церемония

Службата в Уестминстърското абатство ще започне в 11 ч. с музика, избрана специално от краля. Ще бъдат изпълнени за пръв път 12 нови произведения, едно от които е от Андрю Лойд Уебър, и гръцка православна музика в памет на бащата на краля, принц Филип. Диригент на оркестъра е сър Антонио Папано, музикален директор на Кралската опера, а самият оркестър се ръководи от българина Васко Василев, главен гост-концертмайстор.

Внукът на краля, принц Джордж, ще бъде сред пажовете в Уестминстърското абатство, заедно с внуците на Камила, Лола, Елиза, Гюс, Луис и Фреди.

Церемонията ще започне с „представянето” на краля на народа – традиция, която се спазва от хиляда години от времето на англосаксонците. Архиепископът на Кентърбъри Джъстин Уелби ще се обърне към множеството и ще провъзгласи Чарлз за „безспорния крал“, преди да помоли паството да засвидетелства почитта си с възгласа „Бог да пази краля”. През това време Чарлз III ще седи на 700-годишния Стол на св. Едуард, на който са короновани 26 монарси, с лице към олтара.

Зад кулисите на коронацията 4
Олтарът в абатството, сн. Westminster Abbey

След като архиепископът даде коронационната клетва, ще поиска от краля да заяви, че ще спазва закона и църквата на Англия по време на управлението си, а кралят ще постави ръката си върху Светото евангелие и ще обещае да „изпълни и спази“ тези обещания. Церемониалната роба на краля ще бъде свалена и той ще бъде помазан върху главата, гърдите и ръцете като суверен и глава на англиканската църква.

Любопитна подробност е, че мирото се съхранява в златна ампула от коронацията на Чарлз II, а коронационната лъжица, в която се изсипва, е оцеляла като по чудо по време на Английската гражданска война, когато Оливър Кромуел унищожава кралските регалии.

Най-важният момент

Кулминацията на службата е поставянето на короната на св. Едуард на главата на краля – той ще я носи за пръв и последен път в живота си. Преди това на Чарлз III ще бъдат представени регалиите – кълбото на суверена, коронационния пръстен, скиптъра на суверена с кръст и скиптъра на суверена с гълъб.

Всъщност короната е реплика на по-ранен образец от 1220 г. за англосаксонския крал Едуард, но е претопена от Кромуел. С нея са коронясани още шестима монарси – Чарлз II, Джеймс II, Уилям III, Джордж V, Джордж VI и Елизабет II.

Актът на коронясването ще бъде отбелязан със 62 салюта от Лондонската кула и залп от шест оръдия. Двадесет и един патрона ще бъдат изстреляни на още 11 места в Обединеното кралство, включително Единбург, Кардиф и Белфаст, както и на разположени кораби на Кралския флот, докато в абатството свирят тръби.

Зад кулисите на коронацията 5
Кулминацията на церемонията ще бъде оповестена с 62 салюта от Лондонската кула, сн. Royal Family

Церемонията за краля ще приключи, когато той седне на престола. Редица кралски особи, включително принцът на Уелс, ще коленичат, ще целунат дясната му ръка и ще се закълнат във вярност на краля.

Същият ритуал, макар и по-скромен, ще бъде повторен за кралицата консорт. Тя ще бъде помазана и  коронясана с короната на кралица Мери, преди да седне на трона до съпруга си.  

В края на ритуала двамата ще влязат в параклиса на св. Едуард, където Чарлз ще свали короната и ще сложи Имперската държавна корона, за да се присъедини към процесията под звуците на националния химн.

Шествието

Шествието от Уестминстърското абатство до Бъкингамския дворец, ще бъде далеч по-пищно – то ще  включва 4000 участници от въоръжени сили от цялата Британска общност и британските отвъдморски територии, както и всички служби на въоръжените сили на Обединеното кралство, заедно с бодигардовете на суверена и кралските подводници. Министерството на отбраната го определи като „най-голямата военна церемониална операция от този вид за едно поколение”.

Зад кулисите на коронацията 6
Шествието към Бъкингамския дворец ще бъде още по-пищно, сн. Royal Family

Техни величества този път ще ползват Gold State Coach – каретата за последно бе видяна на платинения юбилей на покойната кралица през юни 2022 г. Щом се завърнат в двореца, те ще бъдат поздравени от въоръжените сили на Обединеното кралство и Британската общност. Кралският салют ще бъде последван от аплодисментите на целия персонал.

Зад кулисите на коронацията 7
Каретата Gold State Coach на крал Джордж III, сн. Royal Family

По традиция, наложена след коронацията на Едуард VII през 1902 г., новият монарх ще поздрави народа от балкона на Бъкингамския дворец. Краят на тържествата за деня ще поставят Кралските военнвъздушни сили с шестминутно прелитане на Червените стрели.

Коронацията на Негово Величество краля и Нейно Величество кралицата консорт ще бъде отбелязан със специални събития, тържествени обеди и концерти в цялата Британската общност.

В неделя (7 май) замъкът Уиндзор ще бъде домакин на грандиозен концерт Coronation, организиран и излъчен на живо от BBC и BBC Studios. Британците по света ще споделят Coronation Big Lunch.

Зад кулисите на коронацията 8
Замъкът Уиндзор ще бъде домакин на грандиозен концерт, сн. Royal Family

Понеделник (8 май) е почивен ден за Британската общност. Тогава ще се проведе Big Help Out, организиран от The Together Coalition и редица партньори, като The Scouts, Royal Voluntary Service и религиозни групи от цялото Обединено кралство. Кампанията е по инициатива на краля и има за цел да подчертае ролята на доброволчеството върху общностите в цялата страна.

Предложенията ни за посещение на британската столица може да видите ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.