fbpx Skip to main content
А днес ще си помечтаем за Монмартър!

А днес ще си помечтаем за Монмартър!

Здравейте, приятели,

Днес, в рамките на нашата „стълбищна“ тема ще си помечтаем за парижкия Монмартър.

Стълбището пред „Сакре Кьор“

В парижкия квартал Монмартър, разположен на хълм, както личи от името му, не липсват стълбища. Тук често улиците представляват стълбища, разделени на две от перилата, които се намират по средата, и украсени с емблематичните парижки фенери. Това са едни от най-романтичните кадри от пейзажа на този незабравим квартал.

А днес ще си помечтаем за Монмартър! 1
А днес ще си помечтаем за Монмартър! 2

Но стълбището, което води към базиликата „Сакре Кьор“ е различно – то е монументално, триумфално, води към най-високата точка на хълма, увенчана с ефирния бял силует на църквата, която някому може да заприлича на индийски храм или на джамия… Но е църква. В романовизантийски стил. Посветена на Сърцето Христово. Каменна. Изградена от бял варовик от парижката област, който не потъмнява, а остава млечнобял и недокоснат от времето, замърсяването и тълпите. Прекрасна църква и прекрасно място пред нея, където човек може да прекара часове, съзерцавайки покривите на Париж.

А днес ще си помечтаем за Монмартър! 3

Слава Богу, че стълбището е наистина огромно и все още поема стотиците желаещи да се насладят на едно приятно „фарниенте“, под ласкавите лъчи на парижкото слънце. Да си отпочинат и да помечтаят, преди да продължат разходката си към Площада на художниците, чиито живописни кафенета са събирали цвета на Импресионизма, на Романтизма и на цялата артистична бохема през легендарната Бел епок.

А днес ще си помечтаем за Монмартър! 4
А днес ще си помечтаем за Монмартър! 4

Скоро, приятели, много скоро ще имаме възможност и ние да споделим тези прекрасни мигове. А междувременно, ако сте го пропуснали, гледайте гениалния филм „Невероятната съдба на Амели Пулен“, за да се докоснете до загадъчната атмосфера на монмартърските стълбища.

А днес ще си помечтаем за Монмартър! 5

Вижте нашите програми за Париж

Вижте още известни стълбища в Европа:

Кои са трите най- впечатляващи стълбища в Европа?

И още едно емблематично стълбище, което привлича всички туристи!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.