fbpx Skip to main content
Александър Батенберг – князът Обединител

Александър Батенберг – князът Обединител

В сенчест двор на столичния булевард „Васил Левски“, между „Славянска“ и „Хаджи Димитър“, се издига една необикновена сграда, оцеляла като по чудо във времена на политически борби и режими.

Гробницата на княз Александър Батенберг – първия български монарх след Освобождението, е построена през 1897 г. по проект на швейцарския архитект Херман Майер. Интериорът е дело на проф. Харалампи Тачев. Тялото на княза е положено година по-късно в саркофаг от карарски мрамор. Последната воля на германския аристократ с френска кръв е да бъде погребан в България, чийто княз е в продължение на почти 7 години.

Александър Батенберг – князът Обединител 1

Кой е първият български монарх

Принц Александър Йозеф фон Батенберг произхожда от стар благороднически род с разклонения в цяла Европа. Той е роден е на 5 април 1857 г. във Верона, Кралство Ломбардия-Венеция, като втори син на германския принц Александър фон Хесен-Дармщат, брат на руската императрица Мария Александрова. С други думи бъдещият български монарх е племенник на руското царско семейство и това накланя везните в негова полза сред останалите кандидати за българския престол, както и участието му м Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.)

Младият принц получава военно образование. Служи като младши лейтенант в Лейбдрагунски Хесенски полк и император Александър II го призовава да участва в сраженията за Търново, Плевен, Казанлък, Шипка, Стара и Нова Загора. Офицерът стига дори до Сан Стефано.

Участието му в Освободителната война го прави идеалният кандидат за българския престол, чрез когото Русия ще прокара интересите си в новото княжество.

Княз на нова България

На 17 април 1879 г., след приемането на Търновската конституция, митрополит Климент (Васил Друмев) предлага 22-годишния принц за български княз на депутатите от Първото велико народно събрание. След два месеца младият монарх пристига в България, полага клетва в читалище „Надежда” и поема управлението на България на 26 юни до абдикацията на 8 септември 1886 г.  

Александър Батенберг – князът Обединител 2

Народът е ентусиазиран и посреща с надежда новия княз, впечатлен от стройната му осанка и скромния му начин на живот – монархът се нанася в бившия турски конак. Александър I се заема да модернизира страната, но манипулиран от консерваторите в желанието си да ускори устройството на държавата и да я спаси от ожесточените политически борби, той отменя Търновската конституция и взема властта в свои ръце през 1881 г.

След първия държавен преврат Александър Батенберг се оказва под влияние на руските генерали, изпратени в княжеството. За да се отърве от тях, той е принуден да възстанови конституцията през 1883 г. и така предизвиква гнева на братовчед си руския император Александър ІІІ.

Влошените отношения с Русия слагат отпечатък и върху личния живот на младия княз. Той се влюбва и тайно се сгодява за пруската принцеса Виктория, дъщеря на император Фридрих III и Виктория Сакскобургготска (първородна дъщеря на английската кралица Виктория). Бракът му обаче е осуетен от братовчед му цар Александър III – един такъв династичен съюз би превърнал страната във фактор на Балканите, което няма нищо общо с плановете на Русия, която гледа на княжеството като на своя губерния.

Съединението с Източна Румелия

Една от най- големите заслуги на Александър I към българския народ е Съединението на Княжество България и Източна Румелия, провъзгласено в негово име на 6 септември 1885 г. Като княз на Северна и Южна България той триумфално влиза в Пловдив, което противоречи на имперските руски интереси на Балканите и с това навлича отново гнева на братовчед си. Дипломатическата обстановка е сложна – Високата порта е против обединението, докато Англия подкрепя Съединението, но неофициално, а Австро-Унгарската империя подстрекава Сърбия да нападне България. Русия поддържа нахлуването на сърбите на територията на страната и смята, че победата ще свали княза от трона. Но последвалата Сръбско-българската война от 1885 г. завършва с победа на българите и е достойна защита на Съединението. Князът е главнокомандващ на българската армия и е последния български монарх, участвал пряко във военни действия.

Александър Батенберг – князът Обединител 3

Именно защитата на българските интереси, която води до скъсване на дипломатическите отношения с Русия, в крайна сметка се оказва решаващ фактор за абдикацията на първия български княз. Група русофилски настроени офицери организират преврат на 9 август 1886 г., извеждат княза от България и го принуждават да подпише отказа си от трона.

 „Прекалено много българин”

Въпреки настояването на Стефан Стамболов и неговия военен министър Сава Муткуров князът решава да абдикира и на 7 септември 1886 г. напуска България с параход за Виена. Преди да се качи на борда, той изрича пророческата фраза: „Боже, пази България“. В писмо до лейди Емили Странгфорд князът признава, че вероятно се е провалил поради това, че е станал „прекалено много българин“.

Дори и далеч от България бившият български монарх сключва неравностоен брак с актрисата Йохана Лойзингер, а децата си кръщава с български имена. Останал без средства, Батенберг получава пенсия от България до смъртта си през 1893 година. Свидетелство за любовта му към България е и последното му желание – тленните му останки да бъдат пренесени и положени с почести в страната, която е управлявал, макар и кратко.

Заглавна снимка: Reddit

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.