fbpx Skip to main content
Черен петък – защо се нарича така и каква е историята му?

Черен петък – защо се нарича така и каква е историята му?

Ето, че един от най-чаканите дни в годината дойде! Денят на намаления, старт на коледното пазаруване и шанса да се възползваме от изгодни оферти. Черен петък навлезе в България с пълна сила и всяка година у нас сме заобиколени от огромни намаления.

Но знаем ли от къде идва името му? Защо се е превърнал в този така чакан от много ден? Нека се впуснем в отговорите на тези и други въпроси!

Името Черен петък за първи път в модерната история се употребява по повод 24 септември 1869г, когато финансистите Джей Гулд и Джеймс Фиск се опитват да завладеят пазара на златото. Когато висшите сили научават за опита за манипулация заповядват да се пусне в продажба голямо количество злато, което слага край на злоупотребата, но и предизвиква множество и огромни загуби, които довеждат до името на този петък, известен още и като “Паниката от 1869г.”

Черен петък - защо се нарича така и каква е историята му? 1

Но основата на Черния петък, който познаваме днес е съвсем друга. Словосъчетанието е използвано по много поводи през годините – паниката от 1869 се счита за първия или поне най-известния път. Познатият ни Черен петък произтича от комбинация от две събития. Едното започва през 1961г. в град Филаделфия, където полицията е използвала словосъчетанието, за да описва натоварения трафик, затрудненията в движението и огромните тълпи пешеходци в петъка след Денят на благодарността. Фразата става все по-популярна и навлиза в търговската сфера. Търговците на дребно традиционно работят на финансова загуба през по-голямата част от годината (от януари до ноември) и реализират печалбата си покрай коледните и новогодишни празници, започвайки в деня след Деня на благодарността. Тогава обичайните счетоводни практики предполагали да се използва червено мастило, за да се отбележи загубата и отрицателните суми, а черно, за да се изобрази печалбата. Черният петък, според тази теория, е началото на периода, когато търговците на дребно вече няма да са “на червено”, защото петъка след Денят на благодарността се приема за старта на подготовките за коледните празници, тъй като няма други празнични дни между двете дати.

Черен петък - защо се нарича така и каква е историята му? 2

Днес Черен петък е световноизвестна практика. Навлезе в държави, които дори не честват Денят на благодарността, защото известният петък се обвързва повече с пазаруване за коледни подаръци. На много места дори се срещат Черни седмици – намаленията и разпродажбите текат със седмици преди последния петък от ноември. 

Ще Ви споделим и една тайна. 

Циркулират слухове, че по време на черния петък тази година ще можете да резервирате по редица екскурзии през 2021 и 2022 на изключително изгодна цена. Следете фейсбук страницата и сайта ни за повече информация!

Черен петък - защо се нарича така и каква е историята му? 3
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.