fbpx Skip to main content
Историята на коледните базари и кои непременно трябва да посетим!

Историята на коледните базари и кои непременно трябва да посетим!

Декември, Коледа, коледни празници и като цяло празничен сезон! Празничното настроение, красивите украси и позитивното са в основата на тези щастливи седмици. Но освен с познатите ни традиции и украси Европа огрява в коледни светлини и енергия, заради характерните за някои страни коледни базари. Базарите в последните години стигнаха и до нас – на Deutscher Weihnachtsmarkt можете да се насладите и в столицата. Но какво знаем всъщност за базарите? Каква е тяхната история, къде възникват и защо? На всички тези въпроси ще отговорим днес – затова нека да започваме! 

Историята на коледните базари и кои непременно трябва да посетим! 1

Коледните базари са типично немска традиция, като се смята, че първият истински коледен базар е Striezelmarkt в Дрезден през 1434 година. Историята споменава и за по-ранни години като 1298 г. във Виена, 1310 г. в Мюнхен, 1393 г. във Франкфурт и други, но тези се считат за “Декемврийски базари”, а не за традиционните коледни. “Декемврийските базари” са се състояли за един или два дни през студените дни на декември с цел да се даде шанс на хората да се запасят с нужните продукти за зимата, снабдени обикновено от малки търговци.  

Базарите се правят на открито с множество различни дървени постройки и сергии, където човек може да открие всякакви вкусотии и сувенири – от типично немски вурстове, през баварски хот-дози, джинджифилови човечета, чурос, греяно вино, топъл ром, безкрайно много видове шоколад, щолен, бадеми, марципан и сладки до преспапиета, фигурки и други красоти. Всичко това обикновено е придружено от коледни песни, приказки и музика.

Историята на коледните базари и кои непременно трябва да посетим! 2
Историята на коледните базари и кои непременно трябва да посетим! 3

През годините много държави са приели традицията всяка година да се организират коледни базари. Обичаят е стигнал дори до САЩ и Канада, дори Русия, а Естония, Унгария, Франция, Полша и Белгия също организират впечатляващи базари. 

Историята на коледните базари и кои непременно трябва да посетим! 4

Едни от най-известните коледни базари са тези във Виена, Прага и разбира се из цяла Германия.  

Кьолн се слави със своят богат избор от най-различни тематични базари, за които можете да прочетет повече тук.

Мюнхен пък залага на мащабност и целият град се превръща в една огромна сцена на коледните базари. Именно там ще можете да се запознаете и с Крампус – страховит коледен герой, който плаши непослушните деца.

Историята на коледните базари и кои непременно трябва да посетим! 5

Ако мислим Мюнхен за нещо мащабно, то не сме сигурни как да опишем Виена. Базарите там са нещо, което всеки един от нас трябва да изживее – не могат да бъдат описани с думи! Същото можем да кажем и за Прага – несъмнено сте виждали снимки на зашеметяващите украси, множество светлинки, пълните с хора площади и незаменима енергия, която блика от всякъде.  

Историята на коледните базари и кои непременно трябва да посетим! 6

Именно тези магически места можете да посетите с нашите предложения за пътувания! Заредете се с коледно настроение от едни от най-известните и оживени места по това време. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.