fbpx Skip to main content
Честит Ден на независимостта!

Честит Ден на независимостта!

Днес празнуваме 112 години от провъзгласяването на независимостта на българската държава от Османската империя. На 22 септември 1908 – 30 години след края на Руско-турската война – княз Фердинанд I обявява независимостта на България. Ето и кои са събитията, довели до този тържествен ден.

Честит Ден на независимостта! 1
Цар Фердинанд I

Предистория

Постигането на независимостта в исторически план се смята за един от най-големите успехи на българската дипломация. След мирния договор от Сан Стефано, за пръв път след 500 години, българската държава се появява отново на политическата карта под името Княжество България, като голяма част от територията остава като автономна османска провинция – Източна Румелия. През 1885 българите успяват да се преборят за съединението на Княжество България с Източна Румелия, повече за което можете да научите тук. След това държавата започва да се развива встестранно с невероятни темпове – икономика, култура, образование, военно дело. Но поради статута на Княжество България като васално на Османската империя, стопанското развитие, вътрешното производство и международните отношения са ограничени в голяма степен. Това налага нуждата и стремежа към постигане на независимост на българската държава.

Честит Ден на независимостта! 2
Цар Фердинанд I, премиерът Александър Малинов и други официални лица при обявяването на независимостта на България (Изображение: Wikipedia)

Ден на независимостта

С избухването на Младотурската революция в Османската империя през лятото на 1908, идва и подходящия момент за постигане на целта. Малко след Младотурската революция, дипломатическият представител в Цариград Иван Гешов е въвлечен в конфликт, който влошава българо-турските отношенията, а именно това, че не е поканен на празнествата в края на август по случай рождения ден на султана. Скоро след това дипломатическите отношения между двете страни са прекратени. В последствие Русия и Австро-Унгария, водени от свои интереси, също застават зад идеята да признаят българската независимост. Така на 22 септември 1908 княз Фердинанд I обявява независимостта на България в Търново, тържествено прочитайки манифест на хълма Царевец. Фердинанд I е провъзгласен за Цар на българите, а по-късно и Великите сили признават българската независимост.

Честит Ден на независимостта! 3
Манифестът за независимостта на България

Екипът на Руал Травел Ви пожелава честит Ден на независимостта! В българската история има много поводи за гордост – нека я познаваме по-добре.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.