fbpx Skip to main content
Добре дошли в Бхарат

Добре дошли в Бхарат

„Добре дошли в Бхарат” – вероятно с този нов поздрав ще бъдат посрещани вече гостите в Индия след историческото решение, което управляващата националистическа партия Bharatiya Janata arty (BJP) взе в средата на септември. Новото име на Индия има санскритски произход. Коренът bhr- означава „нося, поддържам“ (на огън). Bharata Khanda е санскритското име за Индийския субконтинент.

Не е необичайно един народ или нация да бъдат наричани с различни имена през различните епохи. Няма причина това да не се отнася и за съвременна Индия. Народът на Гърция, например, възприема себе си като „елини“. Омир в „Илиада” и „Одисея” ги нарича „ахейци“, „данайци“ и „аргивци“. Индийците ги сочели като „явана“ (йонийци), докато римляните – „гърци”, име, ползвано и до днес. В средните векове те са „ромеи”, като наследници на Източната Римска империя.

Добре дошли в Бхарат 1

И досега Република Индия е наричана с много имена – Индия, Бхарат, Хиндустан или Хинд, всяко от които е исторически значимо и коректно.

Тогава кое наложи промяната?  

През септември 1949 г. Учредителното събрание приема конституцията на страната, в чийто чл. 1 е записано, че „Индия, това е Бхарат“ . С други думи оттогава двете имена на държавата са официални и винаги са възприемани като синоними. В този смисъл решението, което парламентарната сесия взе на 22 септември, означава промяна на основния закон, с която да се премахне „Индия” – общоприетото международно наименование на страната.

В редица свои изяви премиерът Нарендра Моди подчерта, че името „Индия” е натоварено с твърде тежки спомени от колониалното робство. За Руп Рекха Верма, професор по философия и бивш заместник-ректор на университета Лакнау в северния щат Утар Прадеш обаче, спорът се корени в нетърпимостта към моголското наследство, демонстрирана от правителството на Моди. Неговата партия BJP вече преименува редица градове и места, свързани с моголския и колониалния период.

Добре дошли в Бхарат 2

Произходът на името „Индия” е гръцки и от дълбока древност е възприето от други западни езици.

Първото споменаване на „Индия“

в западната литература откриваме в „Историята“ на Херодот, написани около 430 г. пр.н.е. Географските познания на „бащата на историята” са твърде мъгляви – той посочва, че тази територия се простира на изток от Персия. Според древногръцкия историк „Индия е разположена на източния край на обитаемия свят“.

Ариан от Никомедия, най-достоверният биограф на Александър Велики, пише, че от „частите от Инд на изток, тези ще нарека Индия, а нейните жители индианци. Границата на страната на Индия на север е планината Таурус (Хималаите). Тази земя … достига до Източния океан, минавайки точно през Азия… Западната част на Индия е ограничена от река Инд чак до океана… На юг този океан ограничава сушата на Индия, а на изток самото море е границата.” След това той описва река Ганг на изток от река Инд.

Гръцката дума „Индия“ произлиза

от староперсийската дума „Hindush“, която сама по себе си идва от санскритската „Sindhu“, която се отнася до река Инд. Тъй като долината на Инд е частта от Индия, която е най-близо до персите, тя дава името си на персийската, а след това и на гръцката концепция за Индия.

Добре дошли в Бхарат 3

Не е необичайно името на държавата или нацията да дойде отвън. Римска Галия е днешна Франция, наследник на Франкската империя. Името Индонезия (букв. „остров Индия”) произлиза от латинската дума Indus (Инд) и старогръцката nesos – остров. Съвременното име на Етипоия е известно още от текстовете на Омир (8 век пр.н.е.), който говори за страната Αἰθιοπία. Три века по-късно то е използвано и от Херодот за всички територии на юг от Египет. Римският писателПлиний Стари свързва произхода на това име с легендарен прародител, описван от него като син на Хефест. Подобен мотив се среща и в средновековни етиопски текстове, които сочат Итиопис, син на библейския Хуш, като основател на Аксум. Тоест съществуват редица примери за държави, чийто произход на имената не е от собствения език, а от латински или гръцки езици.

Страната е известна с няколко имена

в историята. За индийците в индианизираните кралства в Югоизточна Азия тя е известна като Бхарат, Джамбудвипа или Аряварта. Хората в ислямския свят я наричат Хиндустан (на персийски) или ал-Хинд (на арабски). Въпреки това разнообразие от царства, етноси и религии, населението на субконтинента е имало единна представа за Индия.

Добре дошли в Бхарат 4

Санскритската литература, датираща от 5 век пр.н.е. до 3 век сл.н.е., описва и дефинира Бхарат. В популярната традиция Бхарат е предшественик на Куру, кланът, който заема централно място в Махабхарата. В епоса се казва, че Бхарат е завладял цяла Индия, ставайки неин универсален владетел (чакраварти) и така е дал името си на земята.

Във Вишну Пурана се казва, че „страната, която се намира на север от океана и на юг от заснежените планини, се нарича Бхарата, тъй като там са живели потомците на Бхарата.“ Махабхарата навлиза в много повече подробности, описвайки народите и царствата на Бхаратаварша („Страната на Индия“) в десета глава на своята шеста книга (Бхишма Парва): „Дхритраштра каза: „Разкажи ми за Бхаратаварша, където се е събрала тази безсмислена армия и за която моят син Дурьодхана е толкова алчен.“

Първият моголски император Бабур пише в мемоарите си през 1526 г.: „Хиндустан [е] огромно и многолюдно кралство… на изток и юг, а всъщност и на запад, то завършва с океана. На север има планинска верига (Хималаите), която свързва планините на Хиндукуш, Кафиристан и Кашмир. На северозапад са Кабул, Газни и Кандахар.“

Когато европейците, предимно португалци, французите и британците, стъпват на субконтинента и го колонизират, те започват да го наричат с най-познатото от тях име – Индия.

От казаното до тук е става ясно, че индийската, ислямската и западната концепция за Индия до голяма степен са сходни една с друга, независимо от името. Въпреки че много от тези места и имена са неясни за съвременния европеец, взети заедно, те описват представа за Бхарат като Индия, която е много подобна на днешната концепция за държавата. По тази причина имената Индия, Бхарат и Хиндустан трябва да се считат за еднакво валидни и да се използват като синоними на индийските езици и на английски, без да бъдат политизирани. Индия е Бхарат. Бхарат е Индия.

Опознайте този цветен и изключително разнообразен субконтинент с предложенията ни за организирани екскурзии с водач на български!

Снимки: PIXABAY

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.