fbpx Skip to main content
Духовно пътешествие в Индия – част 5

Духовно пътешествие в Индия – част 5

Четвърта част ТУК

Към първия пътепис

Представяме Ви последния от серия пътеписи из йога пътешествието ни в Индия в началото на 2019 година. Вижте ТУК как и Вие да съчетаете културния туризъм с неповторимо духовно изживяване!

ДЕН 8:

Сутринта започна с йога в 5-звездни условия. В съседната зала една канадска група имаше Кундалини йога и озвучиха нашата практика с техните мантри – чувахме ги през стената как пеят. Получи се интересна комбинация с нашия час.

Сутрешна йога

След закуска, поехме към т. нар. “малък Тадж Махал”, който иначе има по-сложното име Итимад-уд-Даула. Това е мавзолей на велик везир, който в архитектурно отношение е свързващо звено между гробниците от червен пясъчник (като тази на Хумаюн в Делхи) и изцяло мраморния Тадж Махал. Отвън гробницата е с изключително красива “pietra dura”. Но отвътре не е така добре запазена, за съжаление. Времето не прощава. И ни напомня, че всичко материално е преходно.

Групата пред малкия Тадж

Снимахме се за довиждане с “малкия Тадж”. И потегляме към “черешката на тортата” в пътешествието ни – самият Тадж Махал! Това е най-посещаваният туристически обект в Индия и опашките за влизане са огромни. За наше щастие, за чуждите туристи има “по-експресен” вход. Като за всички важат строги мерки за сигурност – нищо не ти разрешават да внесеш, освен телефон. На входа ти дават вода и чифт калцуни.

На входа, Замер, нашият гид за Агра, ни припомни любовната история за Шах Джахан и Мумтаз Махал. Двамата са имали други рождени имена, а това са имената, които получават при встъпването им във власт. Шах Джахан означава “владетел на света”, а Мумтаз Махал е “възвишената в двореца”. За разлика от другите съпруги на Шах Джахан, които са избрани за него по политически причини, Мумтаз той сам си я избира, по любов. Била е дъщеря на висш държавник и се омъжва за Шах Джахан 19-годишна. Оттам започва една поредица от правене на бебета – Мумтаз Махал е родила 14 деца и е имала 3 спонтанни аборта, общо 17 бременности една след друга. И въпреки че е била постоянно бременна, винаги е придружавала съпруга си по време на военните му походи. Умира по време на военна кампания през 1631 г., при раждане на 39-годишна възраст. Шах Джахан бил толкова разтърсен от смъртта й, че според историята косата му побеляла за една нощ. За да запази спомена за любимата си, той построява този епичен градеж, който виждаме днес.

Тадж Махал е смятан за най-бляскавият паметник на моголската архитектура. Шедьовър, съчетаващ ислямски, индийски и персийски елементи, който стои като символ на вечната любов. Включен е в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО и е приет за една от най-красивите сгради в света. Строен е 21 години и почти разорява Шах Джахан. Донякъде се превръща в причина за отслабването на властта му и последвалия преврат от един от синовете му. Цялата постройка е изключително прецизна по отношение на симетрията. С изключение на саркофага на Шах Джахан, който е бил погребан в последствие до любимата си – той е единственият асиметричен обект тук. Колко парадоксално и символично!

Тадж Махал отблизо е мнооого голям! Създава усещане за величие.

Ето и два интересни факта:

  • 10-метровият връх на големия купол някога е бил от чисто злато. Но британците го свалят и го претопяват. В последствие е поставен дубликат от мед и бронз;
  • По време на британското управление е имало идея Тадж Махал да се разруши и продаде на парчета. Оцелял е само благодарение на факта, че не е имало интерес от страна на английски купувачи.

В края на пътуването забелязахме, че на гърба на автобуса ни пише “Babaji Travels” – Бабаджи е велик аватар и един от големите учители в йога. А на входа на автобуса имаше Намасте символ. Изобщо, това беше нашият подвижен йога дом, в който в хода на пътешествието направихме голяма част от планираните йога беседи. Йога водачите на групата – Мими Дончева (основател на Home Yoga) и д-р Мариян Иванов (основател на Медицински център Фитолек) щедро споделиха своите знания за теорията и философията на йога, и балансирания начин на живот, с което направиха ценни и интересни дългите часовете път между градовете.

Прекрасната група в подвижния йога дом

Преди да поемем обратно към България, се отбихме за последни специални покупки – билкови ароматни пръчици за баланс на 7-те чакри! Благодарим ти, Индия, че беше мила с нас и ни изпрати с подаръци!

Индийското ни йога приключение приключи, но се задава следващото – Шри Ланка йога тур! Хайде с нас – виж детайлите и се включи!

Автор – Мими Дончева (Home Yoga)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.