fbpx Skip to main content
Духовно пътешествие в Индия – част 4

Духовно пътешествие в Индия – част 4

Трета част ТУК

Към първия пътепис

Представяме Ви четвъртия от серия пътеписи из йога пътешествието ни в Индия в началото на 2019 година. Вижте ТУК как и Вие да съчетаете културния туризъм с неповторимо духовно изживяване!

ДЕН 7:

Открихме новия ден с йога практика, и потеглихме от Бхаратпур към Агра. По път се отбихме до Фатехпур Сикри – град от XVI век, построен от могулския император Акбар, който обаче, е бил обитаван само 14 години. Според историята, Акбар имал 3 съпруги – индийка, християнка и мюсюлманка, но от нито една от тях нямал дете. Някой му казал за един светец, който можел да му помогне да се сдобие с наследник. Акбар се срещнал с него, получил благословия и малко след това индийката заченала и му родила син. Акбар бил толкова радостен, че в знак на благодарност построил град там, където живеел светецът. След няколко години, обаче, станало ясно, че районът е твърде сух, за да се обитава дългосрочно и градът бил изоставен. Акбар и семейството му се върнали в Агра форт.

Групата пред заседателната зала на император Акбар

Въпреки кратката си история, Фатехпур Сикри е доста добре запазен. Акбар е бил е много толерантен към различните религии и в архитектурата е заложил персийски, християнски, хиндуистки и други символи. Разгледахме с любопитство покоите на трите съпруги и на владетеля, както и залата, в която Акбар е заседавал заедно с министрите си и е провеждал аудиенции. В един от храмовете на комплекса пък станахме неволни свидетели на предложение за брак и споделихме радостта на бъдещата булка!

Предложение за брак във Фатехпур Сикри

После се отправихме към Агра. Там първо спряхме за почивка и обяд. От Боряна, нашият прекрасен български гид, освен множеството интересни факти в хода пътуването, научихме, че “гладен турист хоро не играе”. В хода на цялото пътешествието имахме възможност да се храним както в типични ресторанти, в които ядат местните, така и в по-западен тип заведения. Имахме база за сравнение като атмосфера и като начин на приготвяне на традиционните ястия. Храната навсякъде беше леко люта – специално за нас. Защото нещото, което според индийците е люто, по нашите стандарти направо не се яде. Гладни не сме останали никъде. Добре си похапвахме от местната кухня!

Глден турист хоро не играе 🙂

Из улиците видяхме типични парадни камионетки, които се използват за сватби и празненства. От тях свири музика по улиците, докато се превозват хората за празника. Индийците също имат обичай да взимат булката от дома й – роднините и приятелите на младоженеца отиват заедно с него. И както ние го правим традиционно с оркестър, те също вдигат врява, но с високоговорители.

Стигнахме до Агра форт. Построен е от император Акбар. Около крепостта има ров, който е бил пълен с крокодили. След крепостните стени е имало друг ров – с тигри. А вътре в крепостта е имало войници. Така, в сърцевината на крепостта Акбар и наследниците му са си живели доста добре, необезпокоявани от външния свят.

Крепостните стени на Агра форт

Крепостта е военен обект, който и до ден днешен е собственост на индийските военни – те все още излозват 3/4-ти от нея. И само 1/4 от Агра форт е отворена за посетители – дворцовата част. Във вътрешния двор, от червен пясъчник, преминаваме към мраморната архитектура, разпространена широко от Шах Джахан, създателят на Тадж Махал. Владетелските покои са богато декорирани и все още впечатляват с фризовете и фреските си. От мраморните решетки на прозорците се отваря чудна гледка към Тадж Махал, позициониран на брега на Ямуна, една от трите свещени реки в Индия.

Дружелюбните обитатели на Агра форт
Гледката към Тадж Махал

Привечер се отправихме към градините Мехтаб Баг, които са създадени от Шах Джахан като място за съзерцаване на Тадж Махал – намират се на отсрещния бряг на реката. Имахме прекрасната възможност да се озовем тук точно по залез! Беше приказно красиво и леко сюрреалистично – един от онези моменти, в които ти иде да се ощипеш, за да провериш дали не сънуваш!

Прекрасната гледка към Тадж Махал от градините Мехтаб Баг

Завършихме деня в чудесен 5-звезден хотел. След като се нагледахме на толкова кралски разкош, ние също се потопихме в една по-луксозна атмосфера.

Заслужен отдих във фоайето на хотела

Автор – Мими Дончева (Home Yoga)

Към пета част

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.