fbpx Skip to main content
Фиордите на Норвегия

Фиордите на Норвегия

Норвегия притежава множество природни богатства, мечта на хиляди пътешественици. Определено най-известните обаче са легендарните тесни заливи във високите скалите, наречени фиорди.

Какво е фиорд?

Ако си представите, че стоите на скала високо в небесата, а отдолу се намира необятна шир, покрита с вода – то значи се намирате насред фиорд. Думата „фиорд“ идва от “fjord”, което в превод значи „залив“. Фиордите са се образували преди много години при разтапянето на ледниците, поради климатичните промени. Днес, хора от цял свят затаяват дъх пред удивителната гледка, която се разкрива пред тях!

Фиордите на Норвегия 1

Какво можем да правим?

Норвежците обичат своята страна с всички нейни богатства. Затова няма да е странно, ако разпънете палатка някъде сред природата, за да почувствате спокойствието и уединението с природата. Но, едва ли ще искате просто да стоите в палатка, при условие, че може да разнообразите почивката си с най-различни активности, като:

  • Разходка – фиордите имат живописни маршрути и много от тях са достъпни за достигане;
  • Колоездене – чудесен начин да достигнете до някой от приказните водопади там и едновременно с това да повдигнете тонуса;
Фиордите на Норвегия 2
  • Кану – несъмнено по-бавно, но не по-малко забавно, е плаването с кану из чистите води на норвежките фиорди;
  • Разходка с корабче – по време на тези круизи ще имате възможност да се насладите на почти отвесните склонове на скалите, заобикалящи фиордите от водата;
Фиордите на Норвегия 3
  • Риболовът е силно закоренен в живота на норвежците, още от векове. Освен като начин на препитание и работа обаче, то е и хоби на стотици хора по света. Ето още нещо, с което бихте могли да се отдадете на пълно спокойствие и тишина.
Фиордите на Норвегия 4

Кои са най-посещавани?

Зогнефиорд

Зогнефиорд е най-големият от фиордите в Норвегия и втори по големина в света. Едва ли е нужно да споменем, че гледките от високите части на скалите са неземно красиви!

Фиордите на Норвегия 5

Хардангерфиорд

Харденгерфиорд се нарежда на трето място в света по големина. Както вече споменахме, има много активности, които да практикувате по време на почивката Ви из фиордите. Харднергерфиорд дава възможността за разходки по красиви маршрути, както и сред китното градче Берген.

Фиордите на Норвегия 6

Лисефиорд

Дива природа, недокосната от човешка ръка и внушителни гледки – всичко това може да видите от Лисефиорд. Истинско приключение.

Фиордите на Норвегия 7

Норвегия и нейните величествени фиорди са прекрасни, нали? И ние така мислим. Какво по-хубаво усещане от това да се слееш с очарователната природа на нашата Земя. Вижте как ТУК!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.