fbpx Skip to main content
Фондация „Луи Вюитон“  или колко е хубаво богатите хора да обичат изкуството! (ПЪРВА ЧАСТ)

Фондация „Луи Вюитон“ или колко е хубаво богатите хора да обичат изкуството! (ПЪРВА ЧАСТ)

Скъпи приятели, повод за този наш материал, ни даде настоящата изложба „Колекцията Морозов – икони на модерното изкуство“, която се откри в края на септември т.г. и ще продължи до 22.02.2022 г., в един от най-новите парижки музеи – Фондацията Луи Вюитон. Изложбата е наистина впечатляваща и тя ни напомни, че трябва да отдадем заслуженото в нашите блогове първо на създателя на музея, после на самия музей и накрая на колекцията на братя Морозови.

ФОНДАЦИЯ „ЛУИ ВЮИТОН“  ИЛИ КОЛКО Е ХУБАВО БОГАТИТЕ ХОРА ДА ОБИЧАТ ИЗКУСТВОТО!  (ПЪРВА ЧАСТ)
Снимка: Fondation Louis Vuitton / Martin Argyroglo

Затова сега ще започнем с няколко думи за Бернар Арно, който не само е най-богатият французин, но тази година изпревари по богатство основателя на Amazon Джеф Безос и грабна титлата най-богат човек в света, поради факта, че индycтpията на лукса, в която се съсредоточава основно дейността на компаниите на г-н Арно, бeшe cepиoзнo зaceгнaтa иĸoнoмичecĸия cпaд oт ĸopoнaвиpyca пpeз минaлaтa гoдинa, нo отбеляза ръст 32% нa гoдишнa бaзa през първото тримесечие на тази година. В момента състоянието на Бернар Арно се изчислява на над 190 млрд долара. Няма да навлизаме в детайли, не е това целта на настоящия материал, но нека все пак да кажем, че г-н Арно, чрез компанията LHVM, е собственик на Christion Dior, Louis Vuitton, Celine, Kenzo, Loewe, Fendi, Marc Jacobs, парфюмерийната фирма Guerlin, магазините за парфюми и козметика Sephora, луксозните магазини Le Bon Marché и La Samaritaine в Париж (наскоро Ви разказвахме за титаничната реставрация на първия магазин от веригата Samaritane, който грейна като перла, украсяваща кейовете на Сена).

ФОНДАЦИЯ „ЛУИ ВЮИТОН“  ИЛИ КОЛКО Е ХУБАВО БОГАТИТЕ ХОРА ДА ОБИЧАТ ИЗКУСТВОТО!  (ПЪРВА ЧАСТ)
Изложба “Пикасо и майсторите”
Снимка: Музей на Пикасо в Малага

Бернар Арно, освен един от най-богатите хора в света, е и един от най-големите колекционери и голям меценат на изкуствата. Групата LVHM е подкрепила десетки значителни изложби в Париж, които се помнят, като например „Светът на Анди Уорхол“ и „Пикасо и майсторите“ в Гран Пале, „Ателието на Алберто Джакомети“ и „Ив Клайн“ в Центъра Жорж Помпиду. Известна е меценатската програма на групата LVMH за ежегодно присъждане на награди за млади художници, след международен конкурс, достъпен за всички ученици и студенти в училищата и академиите по изкуствата по целия свят. Всяка година първите шестима студенти, лауреати на конкурса, получават стипендии по тази програма. Освен това групата LVMH е известна с меценатската програма за предоставяне на оригинални цигулки Страдивариус на даровити млади музиканти.

ФОНДАЦИЯ „ЛУИ ВЮИТОН“  ИЛИ КОЛКО Е ХУБАВО БОГАТИТЕ ХОРА ДА ОБИЧАТ ИЗКУСТВОТО!  (ПЪРВА ЧАСТ)
Снимка: Официален сайт на Фондация Луи Вюитон

Но безспорно най-забележителната за широката публика инициатива на групата LVMH е построяването на впечатляваща сграда на Фондация Луи Вюитон, разположена в Булонския лес в Париж и посветена на модерното и на съвременното изкуство. За нея ще Ви разкажем в следващия ни материал, а междувременно Вие вижте нашите програми за Париж, по време на които можете да посетите настоящата изключителна изложба в музея „Колекцията Морозов – икони на модерното изкуство“, представяща за първи път извън Русия колекцията на братя Морозови, състояща се от над 200 творби на френски и руски художници от края на XIX век – началото на XX век, сред които едни от най-известните картини на Сезан, Гоген, Ван Гог, Реноар, Моне, Бонар, Матис и Пикасо.

Тук ще откриете втора част, а тук трета от нашата поредица посветена на фондация “Луи Вюитон”.

Заглавно изображение: Fondation Louis Vuitton / Martin Argyroglo

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.