fbpx Skip to main content
Фондация „Луи Вюитон“ Сградата, която сбъдва мечти! (ВТОРА ЧАСТ)

Фондация „Луи Вюитон“ Сградата, която сбъдва мечти! (ВТОРА ЧАСТ)

Продължаваме нашата приказка за това колко е хубаво богатите хора да обичат изкуството и тук ще разкажем повече за самата сграда на Фондация Луи Вюитон – една от най-новите забележителности на Париж. Ако сте пропуснали, тук ще намерите първата част от поредицата за Фондацията Луи Вюитон.

Фoндацията Луи Вюитон се посвещава на съвременното изкуство в историческа перспектива. Тя е създадена през 2006 г., а самата сграда беше открита през 2014 г. Основната мисия, която си поставя фондацията, е да направи изкуството достъпно за всички и да промотира националното и световното изкуство посредством временни експозиции на модерното и съвременното изкуство. Целта е да се създаде културно пространство за контакти между творците и публиката във всички сфери на изкуството – организиране на концерти, изложби, конференции, кино прожекции, танцови спектакли и пр.  

Фондация „Луи Вюитон“ Сградата, която сбъдва мечти! (ВТОРА ЧАСТ)
Снимка: Официален сайт на Фондация Луи Вюитон

Както казва г-н Арно, това е „ново пространство, осигуряващо диалога с широката публика и предлагащо на артистите и интелектуалците добра среда за дебати и размишления.“  

Сградата на фондацията е дело на големия канадско–американски архитект Франк Гери. От една първа скица, небрежно надраскана с молив в бележника на архитекта, се ражда прозрачният облак в Булонския лес, напомнящ на прекрасен платноход, който символизира призванието на Франция да бъде световен културен лидер. Архитектът, като истински магьосник, създава една уникална сграда – емблематична и дръзка.  

Фондация „Луи Вюитон“ Сградата, която сбъдва мечти! (ВТОРА ЧАСТ)
Снимка: Официален сайт на Фондация Луи Вюитон

„Искахме на подарим на Париж едно изключително място за изкуство и култура и споделихме своята дръзка идея и своите емоции с Франк Гери, като му поверихме построяването на тази емблематична за XXI-ви век сграда.“                                                              

Бернар Арно.  

Уникалността на тази сграда започва със създаването на 3600-те пана на дванадесетте платна на кораба, които са направени от извито стъкло и продължава с 19000-те пана от фибробетон, всички различни едно от друго, които придават на айсберга неговата безупречна белота, като трябва да се отдаде дължимото на самия процес на построяване на сградата, който сам по себе си е истински подвиг. В резултат се създава една наистина уникална сграда, която сбъдва мечти.   

Фондация „Луи Вюитон“ Сградата, която сбъдва мечти! (ВТОРА ЧАСТ)
Снимка: Area17, Fondation Louis Vuitton
A novel experience of art and architecture

„Така както вселената се променя ежеминутно, ние искахме да създадем сграда, която се променя във всеки час на деня, за да претворим идеята за тленността и за вечното движение.“ 

Франк Гери 

В тази магическа сграда, която сама по себе си е произведение на изкуството, до 22.02.2022 г., можете да се насладите на изключителната временна изложба  „Колекцията Морозов – икони на модерното изкуство“, представяща за първи път извън Русия колекцията на братя Морозови, състояща се от над 200 творби на френски и руски художници от края на XIX век – началото на XX век, сред които едни от най-известните картини на Сезан, Гоген, Ван Гог, Реноар, Моне, Бонар, Матис и Пикасо. Вижте нашите предложения за Париж.

А тук можете да прочетете трета част от нашата поредица.

Заглавно изображение: Sergio Grazia, DIVISARE

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.