fbpx Skip to main content
Големите жени в европейската история

Големите жени в европейската история


Днес, на 8-ми март, празнуват всички дами – нежните, но същевременно силни жени, без които не можем. Нищо не може да замени майчината милувка, бабината гозба, женската ласка и обич. На този ден благодарим на всички жени за тяхната любов, борбеност и отдаденост. За да почетем този празник подобаващо, ние решихме да погледнем назад в европейската историята и да ви разкажем за 5 големи жени, които до ден днешен са пример за това, че жената може да постигне всичко, което пожелае, запазвайки своята елегантност и грация. 

Жана д’Арк – Орлеанската дева

Жана д’Арк (1412-1431) е една от най-вдъхновяващите жени на френската история, която изиграва ключова роля в Стогодишната война между Франция и Англия. Още като тийнейджърка, тя твърди, че е получила божествени видения, които са ѝ наредили да помогне на французите в борбата им срещу англичаните. Затова на 17-годишна възраст, младата дама убеждава френския крал да ѝ позволи да поведе армия в битка. Така тя извоюва няколко важни победи за французите, но тази ѝ слава за жалост не трае дълго време. На 19-годишна възраст тя бива заловена от англичаните, съдена за ерес и изгорена на клада. За да я почете, католическата църква я канонизира за светица. 

Големите жени в европейската история 1
Жана д’Арк
Идточник: Wikimedia Commons , Автор: WilsonsAlmanac.com

Мария Кюри 

Родена в Полша през 1867 г., Мария Склодовска е забележителна личност още от малка. На ранна възраст тя проявява интерес към науката и изпъква със своята мисъл сред съучениците си. Съзнаваща потенциала си на ранна възраст, тя се мести във Франция, за да следва страстта си към физиката и химията. Тя провежда пионерски изследвания върху радиоактивността и открива цели два нови елемента – радий и полоний. Така тя става първата жена, която печели Нобелова награда за физика, а по-късно бива удостоена и с втора Нобелова награда за химия за работата ѝ върху радиоактивността. Интересен факт е, че само Мария Кюри до ден днешен е носител на Нобелови награди в различни сфери на науката, като това е доказателство за нейния блестящ ум. Нейният труд прави революция в областта на физиката и благодарение на нея и нейните открития се разработват нови медицински технологии, включително и лъчетерапия. 

Големите жени в европейската история 2
Източник: Wikimedia Commons, Автор: Unknown author

Ане Франк 

Ане Франк, макар и починала на 15-годишна възраст, е забележителна млада дама, която няма как да пропуснем сред всички велики жени. Тя е известна с дневника си, който пише едва на 13 години. Родена в Германия в семейство на евреи, тя преживява тежко детство по време на Втората световна война. Заедно със семейството си, тя се е укривала в Амстердам, където започва да пише дневника си, който по-късно се превръща в световен бестселър. За нещастие, семейството им бива разкрито, задържано и депортирано в Аушвиц. По-късно Ане бива преместена в концентрационния лагер Берген-Белзен, където умира едва на 15 от тиф, глад и изтощение. След края на войната баща ѝ, Ото Франк, който е единственият оцелял от семейството на младото момиче, сбъдва мечтата на покойната си дъщеря да бъде писател и публикува дневника ѝ. До ден днешен, макар и ужасните истории, разказани в него, той и писателката му Ане са символ на достойнство и хуманизъм. Нейни са думите: “Въпреки всичко, аз вярвам, че хората дълбоко в сърцето си са добри.”

Големите жени в европейската история 3
Източник: Wikimedia Commons, Автор: Anonymous

Емелин Панкхърст

Родена в Великобритания през 1858 г., Панкхърст се превръща във водеща фигура в движението на суфражетките, които се борят за правото на жените да гласуват. Тя основава Женския социален и политически съюз, който редовно организира протести и актове на гражданско неподчинение, за да привлече вниманието към каузата. Панкхърст и нейните последователи, макар и прекрасната им кауза, по това време са подложени на жестоки репресии и често са арестувани и хвърляни в затвора, защото са внасяли смут и съмнения в досега установените обществени правила. Въпреки това тяхната активност в крайна сметка спомага за осигуряването на правото на жените да гласуват в Обединеното кралство.

Големите жени в европейската история 4
Източник: Wikimedia Commons, Автор: Matzene, Chicag

Роза Люксембург 

Родом от Полша, Роза Люксембург е основна фигура в революционния социализъм в Германия и Полша. Още докато учи в гимназията, Роза е активна и участва в революционната политика. Тя вярва в силата на революционните масови действия и се противопоставя на Първата сетовна война, което води до нейния арест и затвор. Люксембург, освен достоен за уважение революционер, е и феминистка, като основното ѝ твърдение е, че освобождаването на жените е необходимо за успеха на социалистическата революция. 

Големите жени в европейската история 5
Източник: Wikimedia Commons, Автор: Unknown author

Пожелаваме щастлив празник на всички дами!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.