fbpx Skip to main content
Какво е Божоле Нуво и кога го посрещаме?

Какво е Божоле Нуво и кога го посрещаме?

Може би сме чували за Божоле Нуво, но знаем ли какво седи зад това словосъчетание. Зад това понятие стои цяла традиция и култура, тръпка и емоция.

Божоле Нуво е специално червено вино, което се произвежда от сорт грозде наречен Гаме Ноар, който дори е срещан в България но заема много малки площи. Името на виного идва от районът, от който се отглежда гроздето – Божоле, Бургундия.

Какво е Божоле Нуво и кога го посрещаме? 1

Гроздето озрява първата половина на септември, но интересното е, че виното веднага се произвежда и пуска в продажба. Това се прави, защото отлежаването не допринася за качеството му. Това прави виното “младо”, а вкусът му има характерно изразени плодови нотки и се сервира леко охладено. Традицията е виното да се пуска в продажба на третия четвъртък от месец ноември. Тази година се пада на 18-ти ноември.

Този ден произтича още от 1800-тната година, когато именно с Божоле Нуво и млади вина се е  вдигало тост, за да се отпразвнува края на събирането на реколтата.

Какво е Божоле Нуво и кога го посрещаме? 2

Но защо виното се превръща в празник? Още през 80-те години на миналия век купуването на бутилка Божоле се превръща в състезание. Заради ексклузивния характер на виното и интересния вкус много хора създават цяло състезание и празник в деня на пускането му в продажба. В Уелс е често срещано хората да правят резервации за някой бар, който предлага виното, цяла година по-рано, за да могат да се докоснат до вкуса му. Готвачи също често участват в надпреварата, тъй като това им предоставя възможността да готвят със специалното вино.

Какво е Божоле Нуво и кога го посрещаме? 3

Пускането на виното в продажба е придружено и от друго събитие – дизайн и избор на етикет за бутилката. Всяка година етикетът се различава от миналата, за да изрази прогрес и промяна, прави се състезание и се избира се победител, чиито дизайн укасява бутилката.

Много държави правят опити и започват да произвеждат своя версия на младото вино. САЩ и Германия са сред държавите, които внасят най-много от виното, но на първо място застава Япония. Божоле Нуво се превръща в празник в страната. Характерни са спа дните, в които се пълнят вани с виното, както и се използва за всякакви други разкрасителни процедури.

Пътувайте с нас до Франция през ноември и началото на декември, за да вкусите и усетите атмосферата около излизането в продажба на младото вино Божоле!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.