fbpx Skip to main content
Кои са Кирил и Методий и защо дължим толкова много на тях?

Кои са Кирил и Методий и защо дължим толкова много на тях?

В навечерието на един от най-светлите български празници решихме да публикуваме тази статия в чест на заслужилите братя.

Кирил и Методий или също известни като Солунските братя, са проповедници на християнството сред различни народи. Наричани са и апостоли на славяните, заради приноса си за превода и популюризирането на Библията на старобългарски език.

Кои са Кирил и Методий и защо дължим толкова много на тях? 1

В историята са известни няколко жизнено важни мисии, на които двамата братя били изпратени. Най-важната, от които, можем да посочим е мисията във Великоморавия при княз Ростислав. Князът искал да освободи свои земи от чужди населници – немско-латинската църковна пропаганда и да създаде славянско духовенство и славянско богослужение, което да се уповава на славянска писменост, като така е искал да приближи църквата до славяните. Братята Кирил и Методий биват изпратени при него като видни мисионери, работили сред славянските народи. Така те създават славянската азбука – глаголицата, славянската писменост и градят славянско християнско училище и църква.

Кои са Кирил и Методий и защо дължим толкова много на тях? 2
Share Bulgaria

След смъртта на двамата братя техните ученици намират спасение и подкрепа в България. Тук се основава един от големите книжовни центрове, с помощта на княз Борис I  – в Плиска. По-късно той се премества в Преслав, като възниква известната Преславска книжовна школа. Именно в нея, ученикът на св. Кирил – Константин Философ, Климент Охридски създава познатата ни кирилица.

Българите вече имат собствена азбука и писменост, с което заемаме достойно място в световната история и християнството.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.