fbpx Skip to main content
Многоликата Испания

Многоликата Испания

От заснежените върхове на Пиренеите до златистите плажове на юг, от незабравимата Астурия на север до страстната Андалусия, Испания е съвкупност от непрекъснато променящи се пейзажи, култура, традиции, атракции, кухня и дори езици.

Накъде да се отправите? Изборът е труден, особено ако за пръв път се готвите да посетите тази многолика страна. Затова ви предлагаме една страхотна селекция с най-доброто от Испания.

Откъде да започнем? Разбира се, със столицата Мадрид и гордостта на страната –

Националният музей на изкуствата Ел Прадо

най-голямата художествена галерия в Европа и една от най-важните в света, заради изложените в нея шедьоври на испанската, фламандската и италианската школи. Един ден едва ли е достатъчен – ако не разполагате с много време, е добре да посетите поне залите с платната на Веласкес и Гоя. Не пропускайте да се насладите на трептиха „Градината на земните удоволствия” на Йеронимус Бош, „Менините” (Las Meninas) на Веласкес и „Облечената маха” (La maja vestida) на Франсиско Гоя.

Непременно обърнете внимание на самата сграда – нейната фасада е един от най-добрите примери за испански неокласицизъм.

Многоликата Испания 1

Ако сте за няколко дни в Мадрид, отскочете до

Толедо – старата испанска столица

до 1561 г., където векове наред християни, мюсюлмани и евреи са писали историята на страната, увековечена в картините на Ел Греко.

Трите порти през крепостните стени – Bisagra, Cambrón и Sol, ще ви отведат в лабиринта от улици на стария град, обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Започнете разходката от джамията Кристо де ла Луз (Cristo de la Luz), която е на повече от хиляда години и е считана за най-стария паметник в Толедо, образец на испано-ислямската и мудехарска архитектура на полуострова. От там по калдъръмените улички се отправете към стария еврейски квартал, който се гордее с две важни забележителности – най-старата синагога Санта Мария ла Бланка (Sinagoga Ben Shoshan) и синагогата Ел Трансито (La Sinagoga del Tránsito), превърната в Сефарадски музей. Тук е и музеят на един от най-обичаните и известните жители на Толедо, художникът-маниерист Ел Греко, роден в Крит под името Доминикос Теотокопулос. Най-известната му творба „Погребението на граф Оргас” (El entierro del Conde de Orgaz) е в съседната църква Санто Томе.

Внушителната  катедрала, посветена на Дева Мария при нейното Възнесение на небето (La Santa Iglesia Catedral), е най-значимото християнско наследство. Първият камък на катедралата е положен през 1226 г. по заповед на архиепископ Дон Родриго Хименес върху основите на вестготски храм от 6 в., превърнат впоследствие в джамия. Забележителен е манастирът Сан Хуан де Лос Рейес (Monasterio de San Juan de los Reyes) със своята испанско-фламандската готическа архитектура, поръчан от католическите монарси Фердинанд и Изабела в чест на победата при Торо.

Мюсюлманското наследство откриваме в крепостта Алкасар (Alcázar de Toledo) – военно и стратегическо укрепление, което доминира над града, построено върху останките на римски гарнизон. 

Многоликата Испания 2

От Кастилия-Ла Манча се отправяме към столицата на Каталуня Барселона – най-посещаваният испански град. Едно от нейните съкровища е

Бенедиктинско абатство Санта Мария де Монсерат

Манастирът възниква около светилището на Дева Мария от Монсерат, наричана още La Moreneta и едноименния скит, който граф Гифре ел Пелос подарява на манастира Рипол през 888 г.

През 1025 г. Олиба, абат на Рипол и епископ на Вик, основава нов манастир в скита Санта Мария де Монсерат. Скромната обител приема пилигрими, които разпространяват легендите за чудесата на Черната Мадона. През 1409 г. той става самостоятелно абатство. В периода от 1493 до 1835 г. манастирът претърпява големи реформи, превръща се в първостепенен културен център – към него е създадено музикално училище, и става част от Конгрегацията на Валядолид. По време на Испанската гражданска война (1936-1939) обителта е изоставена, но правителството на автономната област успява да я спаси от разграбване и унищожаване.

Многоликата Испания 3

Кабинков лифт отвежда до абатството, а фуникуляр – до върха на планината, откъдето се открива изумителна гледка към Барселона и открояващия се силует на

Саграда Фамилия (La Sagrada Família)

посветена на Светото семейство. Подсъдно е да сте в Барселона и да не видите необикновения шедьовър на Антонио Гауди, чието завършване е все още в необозримото бъдеще – строителството започва през 1882 г. и се очаква да приключи … през 2030 г.

Парцелът в квартал Ешампле е купен на безценици от Хосеп Мария Бокабела, който поверява проекта за новата катедрала на архитекта Вилар. Но когато строителството е изоставено, 30-годишният тогава Гауди поема нещата в свои ръце и оставя своя неподражаем стил върху нея до нелепата си смърт през 1926 г.

Саграда Фамилия се състои от три монументални фасади, всяка от които е увенчана с четири кули, които символизират дванадесетте апостоли. Гауди посвещава голямата част от живота си на проектирането на базиликата и неговото влиянието може да бъде открито във всеки детайл – от уникалната форма на латински кръст до зашеметяващата фасада на Рождество Христово, завършена преди смъртта му.

Многоликата Испания 4

Валенсия привлича пилигрими от векове, заради най-ценната християнска реликва – Светият граал (светият потир), който се съхранява сред величествените стени на

Катедралата „Успение на Дева Мария от Валенсия”

(Iglesia Catedral-Basílica Metropolitana de la Asunción de Nuestra Señora de Valencia) в центъра на града. Чашата на Христос от Тайната вечеря е донесена във Валенсия от крал Алфонсо Великодушния и в началото е пазена в кралския дворец. През 1437 г. реликвата е преместена в катедралата и от 1916 г. е изложена в красивия готически параклис.

Многоликата Испания 5

Пътуването в Испания завършваме с футуристичния

Град на изкуствата и науките

дело на местните архитекти Сантяго Калатрава и Феликс Кандела. В развлекателния комплекс по протежение на 2 км от старото корито река Турия са инвестирани 900 млн. евро и над десетилетие, за да бъде завършен. Комплексът включва най-големият аквариум в Европа –  Oceanogràfic, със 7 различни морски среди, обитавани от почти 45 000 екземпляра от 500 различни вида, като делфини, белуги, моржове, морски лъвове, тюлени, пингвини и акули;  L’Hemisfèric – планетариум и IMAX кино; научен музей (Museu de les Ciències Príncipe Felipe); огромна ботаническа градина (L’Umbracle) на 17 000 кв.м, където можете да се разхождате и да се насладете на типичните средиземноморски растения и съвременни скулптури; и музикален център (Palau de les Arts Reina Sofia).

Многоликата Испания 6

Можете да се докоснете до многоликата Испания с програмите на Руал Травъл.

СНИМКИ: PIXABAY

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.