fbpx Skip to main content
Португалски ескизи

Португалски ескизи

Португалия е много повече от горещо фадо и порто. Това е страна, богата на история, култура, страхотна храна и живописна природа. Обиколката ни из тази невероятно красива страна започва от столицата Лисабон. Всеки турист, посетил града, ще го помни завинаги с трите емблематични паметника, разположени почти един до друг – кулата Белем, Монумента на Откривателите и манастирът „Жеронимуш”. Те са символ на португалската идентичност, откривателски дух, на мореплаването и Великите географски открития.

Португалски ескизи 1
снимка: PIXABAY

Кулата Белем

на северния бряг на р. Тежу е част от огромен проект на крал Жуау II Тиранина, който иска да защити столицата от вражески нашествия по море. Кулата е замислена като тежко въоръжен бастион от архитект Франсиско де Аруда и завършена през 1514 г. Тя е реконструирана от следващия наследник на трона Мануел I Късметлията, който добавя кралския герб, армиларната сфера и кръста на Ордена на Христос, като символ на могъщото му управление. Години по-късно служи за фар и митница.

Кулата има пет етажа, първият от които е с 16 прозореца, снабдени с оръдия. Малка и тясна вита стълба водят до останалите етажи и до терасата на покрива, като следващият носи името „Залата на губернатора”, след него е „Залата на царете”, после – „Залата за аудиенции”, а точно под терасата на покрива е „Параклисът”.

Португалски ескизи 2
снимка: PIXABAY

Манастирът Jerónimos (Mosteiro dos Jerónimos)

в мануелински стил (португалска късна готика) е проектиран от Диого де Боитака в чест на завръщането на Васко да Гама от Индия. Строителството започва на 6 януари 1501 г. и продължава над два века.

Любопитна подробност е, че той е издигат на мястото на Ermida do Rроestelo – параклисът, в който Васко да Гама и екипажът му отправят молитви преди да отплават покрай африканския бряг към Индия. 

Църквата Санта Мария е уникална – тя е еднокорабна с шест красиво изваяни колони, под които са  положени останките на Васко да Гама и на португалския поет и писател Луиш де Камоенш.

Португалски ескизи 3
снимка: PIXABAY

Високият 52 м

Паметник на Откривателите (Padrão dos Descobrimentos)

отбелязва 500-та годишнина от смъртта на Енрике Мореплавателя, който открива Азорските острови, Мадейра и Кабо Верде. Монументът наподобява носа на каравела – малък ветроходен кораб, конструиран от португалците за изследване на Атлантическия океан, и група скулптури, начело на които е принц Енрике и неговите родители крал Жуау I Паметливия и Филипа Ланкастър и други велики португалски мореплаватели.

Голяма грешка е да сте в Лисабон и да не се изкачите до замъка Сао Хорхе – най- високата точка в града, откъдето най-ясно ще усетите и разберете връзката на града с река Тежу.

От Лисабон се отправяме на север към Синтра – лятната резиденция на португалския кралски двор и неговите три забележителни дворци – Пена, Монсерат и Куинта да Регалейра с Кладенеца на посвещението.

Португалски ескизи 4
снимка: PIXABAY

Дворецът Пена (Palacio da Pena)

е магично място, което датира от 12 век, когато на върха на хълма е имало параклис, посветен на Дева Мария от Пена. Няколко века по-късно Мануел I Късметлията нарежда върху него да се построи Кралски манастир на Дева Мария от Пена, дарен на Ордена на св. Йероним. Земетресението през 18 го превръща в руини, но параклисът като по чудо оцелява. Това впечатлява тогавашния крал Фердинанд II Сакскобургготски, който придобива останките от манастира и прилежащата му земя и ги превръща в лятна резиденция с разнообразие от стилове – неоготически, неомануелинов, нов романски, ориенталски, нео-мавритански и индо-готически. Виещи се пътеки отвеждат към зашеметяващи гледки – Високия кръст, Храма с колоните, Височините на св. Екатерина, Пещерата на монаха, Фонтанът на малките птици, Долината на папратите на кралицата и Долината на езерата. В парка той налага романтичната естетика, съчетана с екзотиката и дивата природа. Кралят засажда дървесни видове от всеки континент и така превръща 85-те хектара в най-важния арборетум, съществуващ в Португалия. След смъртта му имението е наследено от втората му съпруга оперната певица Елиза Хенслер, графиня на Едла, която по-късно продава двореца на крал Луиш I Популярния. От 1889 г. той е собственост на държавата.

Казват, че

дворецът Монсерат (Palácio de Monserrate)

еедин от най-добрите примери за европейски еклектизъм от 19 век. Разкошното имение е построено на мястото на отшелнически дом, посветен на Дева Мария от Монсерат. Идеята е на един монах на име Гаспар Прето, впечатлен от едноименния скит в планината Монсерат над Барселона по време на пътуванията му из Иберийския полуостров. По това време имотът принадлежи на болницата Todos os Santos в Лисабон, чийто ректор е Прето. През 17 в. имението преминава в ръцете на Каетано де Мело е Кастро, командир на Христос и вицекрал на Индия. След опустошителното земетресение през 1755 г. в Лисабон имението става собственост на британския търговец Джерард от Висме, който през 1789 г. го превръща в неоготически замък. Само след 4 г. в него се нанася британският писател Уилям Бекфорд, известен като най-богатия млад англичанин на своето време, избягал от Великобритания след хомосексуален скандал, а след него във владение влиза сър Франсис Кук – английски милионер и колекционер. Двамата оставят своя отпечатък върху двореца и неговите градини, останали и до днес. Паркът с неговите вдъхновени от романтизма пейзажи е приютил видове от цял ​​свят сред руините, езерата и водопадите, проектирани от ландшафтния дизайнер Уилям Стокдейл, ботаника Уилям Невил и главния градинар Джеймс Бърт. През 1949 г. португалското правителство придобива имота и двореца, които формират ключова част от културния пейзаж на Синтра.

Португалски ескизи 5
снимка: PEXELS

През 19 в. Синтра е една от люлките на европейския романтизъм, където изумителните пейзажи и зашеметяващата архитектура са в едемска хармония, предразполагаща към съзерцание на красивото и възвишеното. Това е и контекстът на

Португалски ескизи 6
снимка: PIXABAY

Куинта да Регалейра (Quinta da Regaleira)

проектиран и построен в периода 1904-1910 г., дворецът в покрайнините на Синтра отразява чувствителността и културните, философски и научни интереси на своя собственик – богатия бразилски бизнесмен Антонио Аугусто де Карвальо Монтейро (1848-1920), и вижданията на италианския архитект и сценограф Луиджи Манини (1848- 1936). Смелото въображение, културата и креативността на двамата са вписани в архитектурния ансамбъл на имението, в което се преплитат стилове от различни епохи – Средновековие, Ренесанс и Класика.  Това обширно пространство на хълм над града, е известно със своята сложна символика и мистично значение. Обширните градини са изпълнени със статуи, фонтани, подземни тунели и пещери, свързани със символи на древни митове, легенди и езотерични традиции.

Португалски ескизи 7
снимка: PEXELS

От динамичната столица Лисабон се отправихме на север съм възхитителната Синтра, за да се потопим в екстравагантната му атмосфера. В следващата част пътешествието ни ще продължи към Обидуш, Назаре, Коимбра и Порто, ще премине през зашеметяващата долина Дуро и ще се спусне към Фатима и Ещорил. Ако искате да посетите тази страна с впечатляваща история, изумителна архитектура и фантастична храна, потърсете предложенията на Руал Травъл.

заглавна снимка: PIXABAY

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.