fbpx Skip to main content
Монако – скритите съкровища на княжеския дворец

Монако – скритите съкровища на княжеския дворец

През 2015 г. започна реставрация на част от фасадите на княжеския дворец на Рошето в Монако, която разкри неочаквани тайни. Албер II си е мислил, че познава всяко кътче от родния си дом, но каква бе неговата изненада, когато, под стенописите на XIX век, които е трябвало да се реставрират, специалистите откриха предишен слой прекрасни фрески, датиращи от втората половина на XVI век, в стил Късен ренесанс!

Монако - скритите съкровища на княжеския дворец 1

Започва изваждане на бял свят на съкровища, които мълчаливо са се крили в продължение на повече от 150 години!
Салонът на Херкулес, който води към Големите апартаменти на двореца, е първият, който открива своите скритите съкровища. Под сцените, пресъздаващи алегорично живота на древногръцкия герой, се показват ярки и добре запазени цветове от предишен слой стенописи.

Монако - скритите съкровища на княжеския дворец 2

След внимателно отстраняване на горния слой и почистване, оригиналните мотиви се появяват на бял свят: групи от пухкави ангелчета, маски – усмихнати или нацупени в най-различни гримаси, дяволчета, прекрасни малки чудовища получовеци – полурастения с космати лапи. Този слой стенописи датира от XVI век и е в стил маниеризъм и гротеска.

Монако - скритите съкровища на княжеския дворец 3

Веднага започва набиране на екип от специалисти в областта на Късния ренесанс – чрез европейски конкурс. Създава се екип от 23-ма специалисти – реставратори, художници, декоратори, инженери и архитекти. Подкрепяни от принц Алберт II, проучванията се задълбочават.  Дворецът се превръща в истински археологически обект. Четири години са необходими, за да се открие ансамбълът под стенописите от XIX век и да му се придаде оригиналния пълнокръвен и свеж вид. В голямото си множество стенописите са в много добро състояние. Правени са по метода на карбонизацията – пигментите са нанасяни върху слой от неизсъхнала вар, която, в процеса на изсахване, запечатва цветовете и става твърда като камък. Всички елементи на творбите се реставрират с голяма точност, без нищо да се измисля или добавя.

Монако - скритите съкровища на княжеския дворец 4

Всички дейности са строго екологични. По изрично настояване на принц Алберт II, не се използват токсични материали, а само естествени пигменти, като се работи по стари методи.

Монако - скритите съкровища на княжеския дворец 5

Паралелно с този екип работят и учени – историци и културолози, които извършват задълбочени художествени и исторически проучвания, абсолютно необходими, за да се разберат старите стенописи. Принцът редовно инспектира работата на двата екипа. „Много е вълнуващо да се открият всички тези чудеса в един дворец, който си мислехме, че добре познаваме. До една година ще е възможно те да бъдат видени от широката публика, посещаваща Големите апартаменти. Ще променим поредността на визитата, за да може да има хронологична подредба на разглеждания декор.“ – казва Н.В. Албер II. Междувременно проучванията продължават, за да се разкрие авторът или авторите на спасените от забрава шедьоври. Датирането чрез въглерод 14 на растителните фрагменти, запазени върху някои стени, стилът, използваните техники, тематиката – всичко това води до заключението, че стенописите са от втората половина на XVI век. Освен това, изглежда, че стенописите не са дело на един творец.

Монако - скритите съкровища на княжеския дворец 6

Търсят се следи в Генуа, в дворци, датиращи от втората половина на XVI век, в университета и в държавния архив, където много внимателно се разучава кореспонденцията между генуезкия и монакския клон на фамилията Грималди. Надяваме се скоро мистерията да се разбули.

Монако - скритите съкровища на княжеския дворец 7

А за туристите, посещаващи Княжеството, е важно, че от догодина ще могат да се наслаждават на скритите съкровища на Княжеския дворец по време на своята визита на Рошето. Разгледайте предложенията ни ТУК.

Монако - скритите съкровища на княжеския дворец 8
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.